Nederland in de clinch met Brussel over milieueffecten vliegroutes
Geheime stukkenDe Europese Commissie heeft een fiks dispuut met Nederland over het vaststellen van de milieueffecten bij luchthavenprojecten, en vooral van de bijbehorende vliegroutes. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die deze krant heeft ingezien. Dit conflict kan het toch al omstreden project Lelystad Airport treffen, zeggen critici.
Volgens minister Van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) heeft het dispuut met de Commissie niets te maken met de gang van zaken rond Lelystad Airport, dat in april 2020 open moet. Maar belangenclubs, verenigd in de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen, zien door de Brusselse bezwaren ruimte om naar de rechter te stappen over de veelbesproken regionale luchthaven.
In gebreke gesteld
Belangenorganisaties: Kabinet schendt EU-regels bij Lelystad Airport
Wat is de aanleiding? Op 7 maart is Nederland in gebreke gesteld door Brussel over de manier waarop wij de Europese richtlijn voor milieueffectrapportages (MER) hebben doorgevoerd. Zo‘n MER brengt de verwachte milieueffecten van een plan in beeld, voordat de overheid daar een besluit over neemt.
Vooralsnog doen de minister en de Europese Commissie geheimzinnig over de reden van de ingebrekestelling, maar de uitleg is wel vertrouwelijk naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze krant heeft de hand weten te leggen op de toelichting van Brussel op de ingebrekestelling én op het antwoord van Nederland.
De Commissie blijkt er grote moeite mee te hebben dat Nederland bij de vergunningenprocedure voor de aanleg van een luchthaven het vaststellen van alle vliegroutes niet gelijk meeneemt als ‘essentiële factor’ in de beschrijving van het project. Terwijl alleen zo duidelijk kan worden welke milieueffecten de luchthaven in totaal oplevert en hoe groot die effecten zullen zijn.
Nederland werkt verder in fasen om toestemming te verlenen voor een luchthaven. Dat vindt Brussel goed, maar dan moet de MER in principe pas plaatsvinden als álle effecten op het milieu kunnen worden vastgesteld. Zo wordt volgens de Commissie voorkomen dat er een eindakkoord ligt zonder dat ‘aanzienlijke directe of indirecte gevolgen’ voor het milieu helder zijn.
Alleen beschrijven
Alleen, ons kabinet meent dat het voor het vaststellen van een luchthavenbesluit genoeg is om de vliegroutes van en naar de luchthaven en de verwachte verkeersverdeling over deze routes in het MER te beschrijven, maar niet te beoordelen. De echte vaststelling van de vliegroutes zou namelijk helemaal géén fase vormen van onze milieuvergunningsprocedure. Dus hoeft er volgens Nederland geen nieuwe MER te worden gemaakt bij die routebepaling.
In de stukken wordt niet direct gesproken over een verband met een omstreden luchthavenproject dat momenteel loopt: de geplande opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten. Minister Van Nieuwenhuizen ontkent dat verband ook pertinent in antwoorden op vragen van deze krant. Ze schrijft dat de procedure ‘niet gaat over bestaande of lopende besluitvorming over individuele projecten’.
Er is volgens de bewindsvrouw bij Lelystad Airport ook geen extra MER nodig, omdat de milieueffecten zowel over aankomst- en vertrekroutes als over aansluitroutes in beeld zijn gebracht in één rapportage. Zelfs de effecten van een mogelijke beperkte routeverschuiving zijn meegenomen. De MER is daarmee volgens de (Europese) regels uitgevoerd en is vorig jaar positief beoordeeld door een onafhankelijke commissie, aldus minister Van Nieuwenhuizen.
Daadwerkelijk verband
Volgens ons zijn niet alle vliegroutes beoordeeld, terwijl dat van Europa wél moet
De Stichting HoogOverijssel, verbonden aan de samenwerkende actiegroepen, is het daar niet mee eens. ,,Er is daadwerkelijk een verband tussen het MER-dispuut met Brussel en Lelystad Airport", laat de Stichting weten. Dat heeft de Europese Commissie in maart nog bevestigd in antwoord op een klachtenbrief. ,,Volgens ons zijn niet alle vliegroutes beoordeeld, terwijl dat van Europa wél moet.”
Als de minister het Luchthavenbesluit Lelystad en de luchtverkeersroutes ongewijzigd vaststelt en opening van het vliegveld in april 2020 doorzet, dan kan de Stichting HoogOverijssel naar eigen zeggen een civiele procedure aanspannen tegen de Staat. In zo’n procedure is het mogelijk om de foutieve Nederlandse vertaling van de Europese richtlijn aan de kaak te stellen.
Volgens de minister is een gang naar de rechter over de toepassing van de MER-procedures door Nederland sowieso ‘niet aan de orde’, ondanks het dispuut met de Europese Commissie. ,,De uitkomst van deze gesprekken zal de rechtmatigheid van besluiten niet aantasten.”
Het kabinet heeft nóg een luchtvaartprobleem met Brussel, omdat de Tweede Kamer niet wil dat Lelystad Airport na opening op eigen kracht groeit. De regionale luchthaven mag van de politiek alleen vakantievluchten van Schiphol overnemen. Maar de Europese Commissie wil dat ook nieuwe aanbieders de ruimte krijgen. Er ligt nu een compromis in Brussel, waar naar verwachting deze maand antwoord op komt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM73
Surfgedrag burgers kan door inlichtingendiensten straks mogelijk op grote schaal worden afgetapt
Door een nieuwe wet kunnen geheime diensten AIVD en MIVD straks mogelijk vaker ‘ongericht’ het internet aftappen. Dat ligt gevoelig: het deel van de sleepwet dat Nederland niet wilde lijkt nu alsnog een feit te worden. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
parlementaire enquête
Groningers waren eerst nog trots op de gasbel, maar dat veranderde snel
Jaren voelden Groningers zich genegeerd als ze aan de bel trokken over de bevingen in hun woongebied. Tijdens de parlementaire enquête naar de gasboringen kunnen ze eindelijk hun onmacht in Den Haag verwoorden. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Kabinet wil dat kinderen bij seksuele voorlichting leren grenzen aan te geven
Het kabinet wil dat lessen seksuele voorlichting worden aangepast zodat kinderen al vroeg leren hun eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, overweegt het ook om elk bedrijf te dwingen om een vertrouwenspersoon aan te stellen. -
Nieuwe, ‘gevangenisachtige’ opvang moet asielzoekers uit veilige landen ontmoedigen
In de strijd tegen overlastgevende asielzoekers werkt het kabinet aan nieuwe, sobere opvang waar verscherpt toezicht geldt, kamers regelmatig doorzocht worden en asielzoekers grotendeels binnen moeten blijven. -
PREMIUM109
Minister Helder wil grote omslag maken in ouderenzorg: ‘Gaat om teruggeven van leven’
Minister Conny Helder gooit het roer om in de ouderenzorg, met meer preventie, meer seniorenwoningen, meer technologie, maar soms ook met minder verpleegkundigen op een afdeling. Anders dreigt volgens haar verdere verschraling.