Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een jong Koerdisch meisje (midden) tijdens haar besnijdenis in 2009. © AFP

‘Nederland moet blijf-van-mijn-lijfhuizen openen tegen vrouwenbesnijdenis’

In landen waar vrouwen vaak worden besneden, moet Nederland safehouses openen. In dit soort blijf-van-mijn-lijfhuizen kunnen meisjes en vrouwen aan deze genitale verminking ontsnappen.

Daarvoor pleit GroenLinks, met steun van een Kamermeerderheid van regeringspartijen VVD, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA en Partij voor de Dieren woensdag bij de behandeling van de begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks, die het initiatief nam, wil 2 miljoen euro vrij te maken om drie safehouses in te richten.

Er zijn momenteel 200 miljoen vrouwen van wie de schaamlippen zijn weggesneden of weggeknipt, de clitoris is weggehaald of waar de vagina bijna geheel is dichtgenaaid. Zij wonen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. In Kenia en Tanzania kunnen vrouwen al terecht in safehouses.

Diks wil dit soort veilige heenkomens in meer landen, bijvoorbeeld in Indonesië, waar vrouwenbesnijdenis in opkomst is. ,,Je moet er niet aan denken dat dit je overkomt als meisje. Het is godsgruwelijk. De complicaties zijn ook vaak afgrijselijk.’’

Tijdelijke oplossing

De safehouses zijn een tijdelijk oplossing, aldus het GroenLinks-Kamerlid. ,,Je kunt meisjes niet 10 jaar in een tehuis laten zitten.’’ In de periode dat een vrouw of meisje in het blijf-van-mijn-lijfhuis zit, moet worden gewerkt aan een alternatief voor vrouwenbesnijdenis. 

Diks: ,,Het is in sommige culturen heel gebruikelijk om de overgang van meisje tot vrouw te markeren met een ritueel. Maar laat het mes dan achterwege.’’

  1. Stem jij totaal anders dan je partner of vriend(in)? Dan zijn wij op zoek naar jou!
    Oproep

    Stem jij totaal anders dan je partner of vriend(in)? Dan zijn wij op zoek naar jou!

    Voor een artikel in deze krant zijn we op zoek naar vrienden, geliefden en partners die heel andere politieke keuzes maken. Stem jij bijvoorbeeld Thierry Baudet en je vriend(in) voor Jesse Klaver? Of ben je voor de SP en je eega juist voor VVD? Of stemde je D66 en je partner PVV? We zijn benieuwd hoe die keuze je relatie beïnvloedt: wel, een beetje, of ... misschien helemaal niet? Wil jij meedoen? Neem dan - vóór woensdag 27 maart, 12.00 uur - contact op met verslaggever Eefje Oomen, via haar mail e.oomen@ad.nl.