Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Nederland moet op z'n qui-vive zijn

CommentaarHet lijkt er dan toch op dat Duitsland een voortzetting krijgt van de regering van Angela Merkels CDU met de sociaaldemocratische SPD. Op zich is het prima dat de partijen verantwoordelijkheid nemen om het land te besturen nu andere coalities niet mogelijk blijken, maar Nederland moet wel op zijn qui-vive zijn.

Quote

De toekomsti­ge regering-Mer­kel sluit zich aan bij de plannen van de Franse president Emmanuel Macron om de EU te hervormen

Hoewel er nog geen uitgewerkt akkoord ligt, is op hoofdlijnen afgesproken dat Duitsland meer geld zal overmaken aan de Europese Unie. Ook wil het meer verantwoordelijkheden afstaan. Daarmee sluit de toekomstige regering-Merkel zich aan bij de plannen van de Franse president Emmanuel Macron om de EU te hervormen. Daar zitten de nodige verstandige voorstellen tussen, maar het is oppassen als het gaat om de financiën.

Zo wordt er al langer gepraat over de oprichting van een Europees Monetair Fonds dat eurolanden die in de problemen komen (zoals Griekenland) financieel ondersteunt. Over de voorwaarden waaronder dat kan en wie er zeggenschap krijgt over die enorme berg belastinggeld, wordt nog gesteggeld. Duitsland wil niet dat elk land dat er geld in stopt ook beslissingen kan tegenhouden. Dat kan ertoe leiden dat Nederland straks wordt weggestemd wanneer er in de toekomst een ander land overeind moet worden gehouden met geld waarvan het maar zeer de vraag is of het ooit terugkomt.