Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. © AP

Nederland praat weer met Turkije

Nederland en Turkije zijn voor het eerst sinds de diplomatieke rel in maart weer serieus met elkaar in gesprek. Hoge ambtenaren proberen een oplossing te zoeken voor het conflict. Dat duurt volgens beide landen al veel te lang.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) onlangs heeft gesproken met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. Dat gebeurde in de zijlijn van de NAVO-top in Brussel, drie weken geleden. Het gesprek verliep volgens bronnen in goede sfeer, al leverde het nog geen oplossing op. Sindsdien proberen hoge ambtenaren gezamenlijk een doorbraak te forceren in het slepende conflict tussen de twee landen.

Nederland en Turkije botsten in maart frontaal vanwege een voorgenomen bezoek van Cavusoglu aan ons land. Hij wilde in Rotterdam een campagnebijeenkomst houden voor het Turkse referendum, maar na een wekenlange discussie trok Nederland op het laatste moment zijn landingsrechten in. Daarop stuurde Turkije een andere minister naar Rotterdam, die toevallig in Duitsland was. Zij werd door de politie tegengehouden en teruggebracht naar Duitsland.

De-escaleren

Quote

Ik ga de-escalaren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek

Mark Rutte

De Turkse president Erdogan reageerde furieus, eiste excuses, dreigde met sancties en weigerde de Nederlandse ambassadeur in Turkije de toegang tot het land. Die werkt sindsdien vanuit Den Haag. Premier Rutte was al even boos op de Turken en liet weten dat van excuses geen sprake zal zijn. ,,Dit is een man die ons uitmaakt voor fascisten. Ik ga de-escalaren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek.’’

Hoge ambtenaren proberen nu tot een tekst te komen waar beide landen mee kunnen leven. Dat is niet eenvoudig: Nederland wil per se geen excuses aanbieden, de Turken eisen nog steeds een knieval. Daarin zijn beide landen elkaar nog niet genaderd.

Ingewikkeld

Er moet dus een verklaring komen waarin beide partijen dingen over elkaar zeggen, die de twee regeringen elk goed kunnen uitleggen naar hun eigen bevolking. ,,Het gaat om de bewoordingen, en het is ingewikkeld, maar beide landen willen een oplossing’’, aldus een ingewijde.

Dat Nederland een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken heeft, helpt daarbij: hoewel Cavusoglu een goede band had met Koenders, was hun botsing in maart wel de bron van het conflict tussen beide landen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie: ,,We willen normalisatie van de verhoudingen.’’