Nederland tast diep in buidel voor komst medicijnenwaakhond
De komende jaren moet de overheid flink de portemonnee trekken om het Europees Medicijnenagentschap (EMA) te kunnen huisvesten in Amsterdam.
Huurcontract voor noodgebouw Sloterdijk loopt 10 jaar en kost 2,5 miljoen euro per jaar
Niet alleen bouwt Nederland voor de medicijnenwaakhond een compleet nieuw pand op de Zuidas voor 250 tot 300 miljoen euro. Ook huurt het Rijksvastgoedbedrijf tien jaar lang een voorlopig kantoorgebouw bij station Sloterdijk, volgens ingewijden voor 2,5 miljoen euro per jaar.
Het gaat om het zogeheten Spark-gebouw. Het pand met 12.800 vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak biedt werkplekken aan de 900 medewerkers van het agentschap en de belangrijkste vergaderingen kunnen in eigen huis plaatsvinden, maar daar houdt het ook wel mee op.
Niet ideaal
EMA-directeur Guido Rasi erkende vanmiddag op een persconferentie dat de 'tussenoplossing' niet ideaal is. ,,Maar we moeten weg zijn uit Londen vanwege Brexit eind maart 2019." En het fonkelnieuwe gebouw op de Zuidas, waarvoor de waakhond ons huur gaat betalen, wordt pas volgend jaar november opgeleverd.
De lange looptijd voor het noodpand bij Sloterdijk, die ingaat op 1 januari 2019, is opmerkelijk: de medewerkers zullen daar maximaal een jaar tot anderhalf jaar verblijven. Vervolgens moet het Rijksvastgoedbedrijf het pand tot 2029 opnieuw verhuren, kopen of de deal ontbinden tegen betaling van een boete.
De zegsman van het Rijksvastgoedbedrijf wil over de huurprijs alleen kwijt dat die 'marktconform' is voor een kant-en-klaar pand. Kantoormakelaars vinden de genoemde prijs van 2,5 miljoen euro op jaarbasis 'reëel' voor de omgeving van station Sloterdijk.
Persoonlijke begeleiding
Verder ontvangt de gemeente Amsterdam een bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid van 2,5 miljoen euro voor de persoonlijke begeleiding van EMA-medewerkers en hun families. Verwacht wordt dat in de tweede helft van dit jaar de eerste mensen al zullen verhuizen naar Nederland.
Tot slot investeert Nederland ook nog eens 10 miljoen euro in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de training van mensen, allemaal bedoeld om het functioneren van de Europese medicijnenwaakhond te garanderen.
In een uiterst spannende race haalde Nederland eind november, door loting, het prestigieuze agentschap binnen ten koste van Milaan. Volgens Rasi is de geplande verhuizing 'de grootste uitdaging die het agentschap ooit heeft gekend'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gemeente reserveert geen huizen voor EMA-personeel
De gemeente Amsterdam gaat bemiddelen bij de huisvesting van medewerkers van EMA, maar zal geen huizen voor hen reserveren. -
Hoe Neelie Kroes ondanks verbod bij premier Rutte lobbyde voor een gesprek met Uber-topman
Ondanks een lobbyverbod heeft voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes in 2015 een gesprek tussen Uber-topman Travis Kalanick en premier Mark Rutte geregeld. Die ontmoeting moest vooral niet in Nederland plaatsvinden vanwege lopende rechtszaken tegen Uber. Dat adviseerde de ambtelijke top, blijkt uit documenten die donderdag openbaar zijn gemaakt. -
Europees Medicijnagentschap tijdelijk naar Sloterdijk
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) neemt vanaf 1 januari 2019 z'n intrek in het Spark-gebouw in Sloterdijk, totdat het nieuwe gebouw op de Zuidas klaar is. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vandaag bekendgemaakt. -
2
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen.
-
25
Partijen hebben nog zes weken om de kiezer serieus te nemen
Nu de VVD als grootste partij de campagne voor de Statenverkiezingen is afgetrapt, dreigt een weinig vrolijk stemmende periode. Partijen proberen zich te onderscheiden van elkaar op onderwerpen waar de kiezer op 15 maart helemaal geen invloed op heeft, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
-
-
PREMIUM14
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
PREMIUMMet video
Rusland moet ter verantwoording worden geroepen in Den Haag, maar hoe?
Ineens zou Den Haag een tribunaal krijgen waarin oorlogsmisdaden in Oekraïne worden vervolgd. Nou, het blijkt geen tribunaal en het gaat ook niet over oorlogsmisdaden.