Volledig scherm
Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins, directeur van het Europees Geneesmiddelen Agentschap Guido Rasi en locoburgemeester van Amsterdam Udo Kock © ANP

Nederland tast diep in buidel voor komst medicijnenwaakhond

De komende jaren moet de overheid flink de portemonnee trekken om het Europees Medicijnenagentschap (EMA) te kunnen huisvesten in Amsterdam. 

Quote

Huurcon­tract voor noodgebouw Sloterdijk loopt 10 jaar en kost 2,5 miljoen euro per jaar

Niet alleen bouwt Nederland voor de medicijnenwaakhond een compleet nieuw pand op de Zuidas voor 250 tot 300 miljoen euro. Ook huurt het Rijksvastgoedbedrijf tien jaar lang een voorlopig kantoorgebouw bij station Sloterdijk, volgens ingewijden voor 2,5 miljoen euro per jaar. 

Het gaat om het zogeheten Spark-gebouw. Het pand met 12.800 vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak biedt werkplekken aan de 900 medewerkers van het agentschap en de belangrijkste vergaderingen kunnen in eigen huis plaatsvinden, maar daar houdt het ook wel mee op.

Niet ideaal

EMA-directeur Guido Rasi erkende vanmiddag op een persconferentie dat de 'tussenoplossing' niet ideaal is. ,,Maar we moeten weg zijn uit Londen vanwege Brexit eind maart 2019." En het fonkelnieuwe gebouw op de Zuidas, waarvoor de waakhond ons huur gaat betalen, wordt pas volgend jaar november opgeleverd.

De lange looptijd voor het noodpand bij Sloterdijk, die ingaat op 1 januari 2019, is opmerkelijk: de medewerkers zullen daar maximaal een jaar tot anderhalf jaar verblijven. Vervolgens moet het Rijksvastgoedbedrijf het pand tot 2029 opnieuw verhuren, kopen of de deal ontbinden tegen betaling van een boete.

De zegsman van het Rijksvastgoedbedrijf wil over de huurprijs alleen kwijt dat die 'marktconform' is voor een kant-en-klaar pand. Kantoormakelaars vinden de genoemde prijs van 2,5 miljoen euro op jaarbasis 'reëel' voor de omgeving van station Sloterdijk.    

Volledig scherm
De beoogde locatie aan de Domenico Scarlattilaan waar het nieuwe kantoor gebouwd gaat worden © anp

Persoonlijke begeleiding

Verder ontvangt de gemeente Amsterdam een bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid van 2,5 miljoen euro voor de persoonlijke begeleiding van EMA-medewerkers en hun families. Verwacht wordt dat in de tweede helft van dit jaar de eerste mensen al zullen verhuizen naar Nederland.

Tot slot investeert Nederland ook nog eens 10 miljoen euro in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de training van mensen, allemaal bedoeld om het functioneren van de Europese medicijnenwaakhond te garanderen.

In een uiterst spannende race haalde Nederland eind november, door loting, het prestigieuze agentschap binnen ten koste van Milaan. Volgens Rasi is de geplande verhuizing 'de grootste uitdaging die het agentschap ooit heeft gekend'.