Volledig scherm
© BELGA

Nederland trekt ambassadeur officieel terug uit Turkije

Conflict duurt voortNederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug nu gesprekken met Ankara over het slepende conflict tussen de twee landen opnieuw niks hebben opgeleverd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmorgen bekendgemaakt.

Volgens het ministerie is er 'vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen'. De Nederlandse ambassadeur Kees van Rij had al sinds vorig jaar maart geen toegang tot Turkije.

,,De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden'', aldus minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken in een reactie. 

Zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, zal Nederland ook geen toestemming verlenen voor het aantreden van een nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland, benadrukt het ministerie. Dat is inmiddels ook duidelijk gemaakt aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag. 'Hiermee is ook een pauze in de gesprekken met Turkije gekomen.'

Conflict

Nederland en Turkije botsten in maart vorig jaar met elkaar vanwege een voorgenomen bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu aan Rotterdam, waar hij een campagnebijeenkomst wilde houden voor het Turkse referendum. Nederland besloot hem op het laatste moment de toegang te ontzeggen, waarop Turkije een andere minister naar Rotterdam stuurde, die toevallig in Duitsland was. Zij werd door de politie tegengehouden en teruggebracht naar Duitsland.

Turkije eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. De Turkse president Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme.

Gesprekken

Eind vorig jaar besloten de landen weer met elkaar om tafel te gaan om een oplossing te zoeken. Hoewel het gesprek volgens bronnen in goede sfeer verliep, leverde het geen oplossing op. Waarom de gesprekken nu opnieuw geklapt zijn, is nog niet bekend. 

Erdogan liet zich onlangs nog positief uit over de relatie met Nederland. ,,We hebben geen probleem met Duitsland, Nederland of België'', zei hij. Ook premier Mark Rutte wees erop dat beide landen uiteindelijk weer een relatie moeten opbouwen. Wel onderstreepte hij dat Turkije verontschuldigingen van Nederlandse zijde 'in ieder geval' uit het hoofd moest zetten.