Nederland verliest zijn status als topsportland

VideoHet sportklimaat in Nederland dreigt behoorlijk te verslechteren. Daardoor kan Oranje wel eens van de lijst met topsportlanden gaan verdwijnen.

Quote

Nederland wordt mogelijk voorbijge­streefd op ranglijs­ten en medaille­lad­ders

Als het sportbeleid niet verandert, kan Nederland volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau en het RIVM in 2030 voor ‘flinke uitdagingen’ komen te staan. Met voetbal gaat het al een tijdje minder, maar ook het halen van gouden medailles op de Olympische Spelen of winst bij andere grote sporttoernooien zal de komende jaren eerder uitzondering dan regel worden als er niet daadkrachtig wordt ingegrepen.

In de Sport Toekomst Verkenning, die vandaag uitkomt, sommen de onderzoekers een aantal zorgelijke ontwikkelingen op: we bewegen niet genoeg en ook intensief sporten schiet er steeds vaker bij in. Klassieke sportverenigingen komen onder druk te staan door minder leden en vrijwilligers en de doorstroming naar de top moet beter. ,,Nederland wordt mogelijk voorbijgestreefd op ranglijsten en medailleladders.”

Volledig scherm
© Jan Kok | Boomerang Fotografie

Vergrijzing

Niet alle oorzaken voor dit doemscenario zijn aan te pakken: zo slaat de vergrijzing toe en dat zorgt voor minder sportdeelname. Ook zijn ouderen veel minder als vrijwilliger actief op verenigingen en bezoeken ze minder wedstrijden. Daarnaast betekent een vergrijsde samenleving veel minder potentiële toptalenten. Daar komt nog eens bij dat jongeren tegenwoordig steeds meer tijd thuis achter de computer doorbrengen in plaats van op het sportveld.

Verder speelt geld natuurlijk een rol. Ondanks dat sport veel aandacht krijgt vanuit de nationale overheid, moeten gemeenten volop bezuinigen. Ook zijn steeds minder sportverenigingen financieel gezond, mede door een afname in sponsoring. Daarnaast lopen de inkomsten uit de Lotto terug. Gevolg: de contributies stijgen, waardoor burgers hun lidmaatschap aan de wilgen hangen. Te beginnen met mensen met lagere opleidingen en inkomens.

En dan is er de topsport, waarin de laatste jaren vele miljoenen extra wordt gepompt. Volgens RIVM en SCP blijven de investeringen echter laag ten opzichte van het buitenland. Sinds 2012 wordt het beschikbare geld weliswaar slimmer verdeeld, over de takken van sport die aanhoudend goed presteren. Maar de gevolgen van dit beleid worden pas later duidelijk. Net als de gevolgen voor sporten en bonden die financieel buiten de boot vallen.

Hoopvol

Overigens zijn er ook hoopvolle signalen voor de toekomst. Scholen doen steeds meer aan bewegingsonderwijs en sport, verenigingen worden steeds professioneler en er komen steeds meer technologische mogelijkheden voor individuele sporters, teams en de topsport om hun prestaties en gezondheid bij te houden en te verbeteren.

De onderzoekers schetsen meerdere oplossingen voor de verschillende problemen. Zo hebben sportverenigingen een flinke financiële en organisatorische oppepper nodig, moeten gewone mensen (desnoods financieel gedwongen) meer gaan bewegen en sporten, dient talent vrij baan te krijgen en moeten we grote evenementen naar Nederland halen met spectaculaire sporten. 

Lees hier wat verslaggever Thijs Zonneveld eerder schreef: 'We zijn als klein land bovengemiddeld goed in sport, maar dat is niet te danken aan beleid'.