Volledig scherm
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat © ANP

'Nederland wil statiegeld op blikjes en flesjes, maar kabinet stelt invoering uit'

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om onder voorwaarden nog vóór het eind van deze kabinetsperiode statiegeld in te voeren voor kleine plastic flessen. De oppositie spreekt van 'een plat politiek compromis'. 

Vorige week kondigde de bewindsvrouw aan dat in het najaar van 2020 duidelijk wordt of er statiegeld op kleine plastic flessen komt, zoals de 'groene' partijen in de Tweede Kamer willen. Het zou gaan om 10-15 cent per flesje. Vanmiddag bleek tijdens een Kamerdebat dat de coalitiepartijen hiermee kunnen leven. 

Er zit echter een addertje onder het gras: als de verpakkingsindustrie er vóór die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen, dan gaat het plan niet door. Ook moet dan 90 procent van deze flessen worden hergebruikt.

Volgens Van Veldhoven worden op deze manier de duurzame doelen 'linksom of rechtsom' gehaald. Critici menen echter dat sprake is van een vertragingsstrategie, omdat de coalitiepartijen verdeeld zijn over de inzet van statiegeld. ,,Het is gewoon een plat politiek compromis", aldus PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. 

Gemiste kans

Greenpeace sprak deze week al van een gemiste kans. ,,Nederlanders willen statiegeld op kleine blikjes en flesjes, maar Van Veldhoven stelt de invoering nog eens twee jaar uit. Gemiste kans! Tijd om milieu boven de belangen van supermarkten en verpakkingsindustrie te stellen", aldus de milieuorganisatie.

Ook de oppositie in de Tweede Kamer - met voorop GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP en de PvdA - is nu teleurgesteld, omdat het bedrijfsleven al 15 jaar niet laat zien voldoende te willen verduurzamen en recyclen. 

Verder helpt het plasticakkoord niet bij het aanpakken van blikjes, terwijl die een twee keer zo groot aandeel hebben in de berg zwerfafval. Dat het kabinet blikjes niet in het plan heeft meegenomen is extra teleurstellend omdat vooral regeringspartij ChristenUnie zich daar eerder wel hard voor maakte.