Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

Nederland zorgt voor oplossing Britse burgers na brexit

Als er geen akkoord komt over de brexit, dan zal Nederland zorgen voor een fatsoenlijke oplossing voor de Britse burgers in Nederland. Die zijn over ruim vijf maanden geen burgers meer van de Europese Unie, en kunnen hier dan niet meer automatisch verblijven.

Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD). © ANP

,,We laten deze mensen niet in de steek’', verzekert minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Hij hoopt nog steeds op een brexit-verdrag tussen de EU en Londen, waarin ook de rechten van de Britten in de EU worden geregeld. ,,Maar ook in een onverhoopt ‘no-deal’ scenario zullen wij zorgen voor een fatsoenlijke oplossing voor het verblijf van Britse burgers in ons land na 30 maart 2019'’, aldus de bewindsman. Aan deze maatregelen wordt al gewerkt.

In Nederland zijn zo’n 45.000 Britten geregistreerd. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en samenleving, aldus Blok. Zijn uitlatingen komen kort voor het staatsbezoek van het koningspaar volgende week aan het Verenigd Koninkrijk.

De minister vergezelt hen. Hij heeft met zijn Britse collega Jeremy Hunt een gesprek over onder meer de brexit. Daarbij zijn ook de belangen van de Nederlandse burgers in Groot-Brittannië een thema.

  1. LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    Hoewel VVD’er Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet doen voorkomen alsof de Europese Verkiezingen vooral om hun partijen gaan, is de strijd met de overige kandidaten allerminst gestreden. Zo staat de PvdA in een van de slotpeilingen boven Forum en lijkt ook GroenLinks winst te gaan boeken. De twaalf lijsttrekkers voor het Europees Parlement gaan vanavond voor de laatste keer met elkaar in debat, voorafgaand aan het debat tussen Rutte en Baudet. Mis niks met ons liveblog.