Nederlander optimistisch maar ook bezorgd over immigratie
Nederlanders zijn een stuk minder optimistisch over de stand van het land. Vooral de zorgen over immigratie en integratie zijn het afgelopen kwartaal flink toegenomen, blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Delen per e-mail
Waar eerder de helft van de Nederlanders nog vond dat het de goede kant opgaat in Nederland, gaat dat nu nog maar op voor 43 procent. Sterker, 44 procent (was 40 procent) denkt nu dat het eerder de verkeerde kant opgaat.
De argumenten verschillen. Optimisten wijzen op de goede economische situatie, terwijl pessimisten juist wijzen op de verharding van de samenleving en keuzes rond de vluchtelingenproblematiek.
Opmerkelijk is dat de afname van het optimisme geen verband houdt met de opvattingen over de economie en politiek. Nederlanders zijn erg positief over de economie (hoewel ook wordt aangegeven dat nog niet iedereen dat voelt) en ook de tevredenheid over en vertrouwen in politici in Den Haag blijven relatief hoog als we het vergelijken met eerdere jaren. Zo prijzen de respondenten dat er meer geld en aandacht is voor onderwijs en de zorg, duurzaamheid en leefbaarheid in Nederland.
Immigratie
Net als voorgaande jaren wordt het thema immigratie en integratie als een van de belangrijkste problemen van Nederland genoemd. Dit kwartaal noemde 38 procent van de ondervraagden het onderwerp spontaan, waar dat vorig kwartaal nog maar 29 procent was. Dit keer ligt de focus meer op vluchtelingen en immigratie. Andere genoemde onderwerpen zijn (gebrekkige) integratie en racisme.
Ook de manier van samenleven wordt veel genoemd. Zo zou er een gebrek aan aandacht voor elkaar zijn en slechte omgang met diversiteit. Ook de gezondheids- en ouderen is een pijnpunt waar veel meer aandacht voor zou moeten zijn in Den Haag.
Nexit
Ook over de Europese Unie zijn we positiever dan eerder. De groep die blij is met het Nederlandse lidmaatschap is groter dan de groep die dat niet vindt (50 tegenover 19 procent).
Dat neemt niet weg dat er ook stevige kritiek klinkt. Zo vindt 48 procent dat Nederland te veel macht heeft overgedragen aan Brussel. Zestien procent ziet zelfs het liefst een Nexit, waarbij ons land uit de EU stapt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Opinie
Eerlijke handel mag niet weer vier jaar wachten
Nederland moet breken met verdragen die goed zijn voor multinationals. Globalisering versterkt onder meer de oneerlijke concurrentie voor werknemers en boeren, stellen vier maatschappelijke organisaties. -
Video
ChristenUnie: ook verplichte bedenktijd bij abortus na verkrachting, D66 woedend
De ChristenUnie wil dat ook voor verkrachte vrouwen een verplichte bedenktijd van vijf dagen blijft gelden als ze aankloppen bij de abortuskliniek. D66, dat net een voorstel heeft ingediend om de bedenktermijn helemaal af te schaffen, reageert laaiend. -
PREMIUMVIDEO
Boeren willen deel Noordzee inpolderen voor landbouwgrond
Maak nieuw land in de Noordzee en gebruik het vooral voor landbouw. Daarvoor pleit LTO Nederland in een nieuw plan. De ruimtelijke druk in Nederland is volgens de land- en tuinbouworganisatie nog nooit zo hoog geweest. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
PREMIUM
De pet van Baudet: slimme marketingtruc of een eerbetoon aan Trump?
Van de tatoeage van Peter Kwint tot de schoenen van Hugo de Jonge: het uiterlijk van politici blijft niet (meer) onopgemerkt. Daarom neemt modejournaliste Josine Droogendijk in aanloop naar de verkiezingen de politieke looks onder de loep. Met vandaag aandacht voor Denk, 50Plus en Forum voor Democratie. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.