De beëdiging van William Moorlag (PvdA) als Kamerlid. Rechts Kamervoorzitter Khadija Arib.
Volledig scherm
De beëdiging van William Moorlag (PvdA) als Kamerlid. Rechts Kamervoorzitter Khadija Arib. © ANP

Nederlander vertrouwt Tweede Kamer steeds een beetje meer

Nederlanders zijn steeds positiever over de Tweede Kamer. Ruim 40 procent van de bevolking zei in 2017 vertrouwen te hebben in het parlement, een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van 2013.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2013 steeg het vertrouwen elk jaar, op een piepkleine daling in 2015 na. Toch heeft een meerderheid van de Nederlanders, bijna zes op de tien, nog altijd weinig tot geen vertrouwen in de Kamer, stelt het CBS.

Met 40,8 procent heeft de politiek een stuk minder krediet dan bijvoorbeeld de politie (74,5 procent) of rechters (72,9 procent). De kerken (31,2 procent) en de pers (31,9) scoren het slechtst.

Waarom het vertrouwen in de Kamerleden is toegenomen, durft socioloog Tanja Traag van het CBS niet te zeggen. ,,Dat is voor iedereen anders."

Quote

Dan is deze stijging mooi nieuws: het werk loont.

Khadija Arib, Kamervoorzitter

Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) is er hoe dan ook blij mee. ,,Ondanks tegengestelde meningen van partijen in de debatten die gevoerd worden, zijn alle Kamerleden het over één ding eens: we werken voor de mensen in het land en zetten ons in voor de publieke zaak. Dan is deze stijging mooi nieuws: het werk loont."

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat het vertrouwen in de politiek ook bijhoudt, constateert dezelfde trend als het CBS. Volgens de cijfers van het SCP zet de stijging van het vertrouwen in de Tweede Kamer in 2018 door. 

Cijfers omlaag

Paul Dekker, politicoloog bij het SCP, zegt dat de stijging van het vertrouwen voor een deel te maken heeft met de economische voorspoed waar veel Nederlanders van profiteren. ,,Maar het hangt ook af van wat er in de politiek gebeurt: is men besluiteloos of ruzieachtig - zoals Wilders en Rutte in 2011 met  'Doe normaal, man' - dan vliegen de cijfers omlaag." 

Geert Wilders (voorgrond) en premier Mark Rutte in 2011, net na het 'doe normaal man'-incident.
Volledig scherm
Geert Wilders (voorgrond) en premier Mark Rutte in 2011, net na het 'doe normaal man'-incident. © Phil Nijhuis

Daadkrachtige politieke besluiten of bijvoorbeeld een frisse start van een nieuw kabinet kunnen er volgens Dekker voor zorgen dat het vertrouwen van burgers in de Tweede Kamer toeneemt.  

In 2013, toen het vertrouwen in het parlement zich op een dieptepunt bevond, was het kabinet-Rutte II (VVD-PvdA) net beëdigd. Rutte II begon met gedoe over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Rutte I (VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV) was een jaar eerder met nogal wat glasgerinkel gesneuveld. 

Gezond wantrouwen

Volgens politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit in Amsterdam is het niet eens zo erg dat een meerderheid van het volk zegt het parlement niet te vertrouwen. ,,Wantrouwen is op zich heel gezond, je moet niet iedereen vertrouwen. In het algemeen zie je dat mensen wel veel vertrouwen hebben in hun eigen partij. Dat is goed, want dan voelen ze zich in elk geval vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. In die zin kan een partij als DENK, die veel mensen met een immigratieachtergrond aanspreekt, ook hebben geholpen."

Volgens het CBS is de Nederlander ook steeds positiever over zijn welzijn in het algemeen. In 2017 had 62 procent van de mensen een hoog persoonlijk welzijn, tegen 56 procent in 2013. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld hun financiële situatie, de buurt waarin ze wonen, hun gezondheid, veiligheid en vertrouwen in instituties een rapportcijfer geven dat gemiddeld hoger is dan een zeven.