Nederlander vertrouwt Tweede Kamer steeds een beetje meer
Nederlanders zijn steeds positiever over de Tweede Kamer. Ruim 40 procent van de bevolking zei in 2017 vertrouwen te hebben in het parlement, een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van 2013.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2013 steeg het vertrouwen elk jaar, op een piepkleine daling in 2015 na. Toch heeft een meerderheid van de Nederlanders, bijna zes op de tien, nog altijd weinig tot geen vertrouwen in de Kamer, stelt het CBS.
Met 40,8 procent heeft de politiek een stuk minder krediet dan bijvoorbeeld de politie (74,5 procent) of rechters (72,9 procent). De kerken (31,2 procent) en de pers (31,9) scoren het slechtst.
Waarom het vertrouwen in de Kamerleden is toegenomen, durft socioloog Tanja Traag van het CBS niet te zeggen. ,,Dat is voor iedereen anders."
Dan is deze stijging mooi nieuws: het werk loont.
Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) is er hoe dan ook blij mee. ,,Ondanks tegengestelde meningen van partijen in de debatten die gevoerd worden, zijn alle Kamerleden het over één ding eens: we werken voor de mensen in het land en zetten ons in voor de publieke zaak. Dan is deze stijging mooi nieuws: het werk loont."
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat het vertrouwen in de politiek ook bijhoudt, constateert dezelfde trend als het CBS. Volgens de cijfers van het SCP zet de stijging van het vertrouwen in de Tweede Kamer in 2018 door.
Cijfers omlaag
Paul Dekker, politicoloog bij het SCP, zegt dat de stijging van het vertrouwen voor een deel te maken heeft met de economische voorspoed waar veel Nederlanders van profiteren. ,,Maar het hangt ook af van wat er in de politiek gebeurt: is men besluiteloos of ruzieachtig - zoals Wilders en Rutte in 2011 met 'Doe normaal, man' - dan vliegen de cijfers omlaag."
Daadkrachtige politieke besluiten of bijvoorbeeld een frisse start van een nieuw kabinet kunnen er volgens Dekker voor zorgen dat het vertrouwen van burgers in de Tweede Kamer toeneemt.
In 2013, toen het vertrouwen in het parlement zich op een dieptepunt bevond, was het kabinet-Rutte II (VVD-PvdA) net beëdigd. Rutte II begon met gedoe over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Rutte I (VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV) was een jaar eerder met nogal wat glasgerinkel gesneuveld.
Gezond wantrouwen
Volgens politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit in Amsterdam is het niet eens zo erg dat een meerderheid van het volk zegt het parlement niet te vertrouwen. ,,Wantrouwen is op zich heel gezond, je moet niet iedereen vertrouwen. In het algemeen zie je dat mensen wel veel vertrouwen hebben in hun eigen partij. Dat is goed, want dan voelen ze zich in elk geval vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. In die zin kan een partij als DENK, die veel mensen met een immigratieachtergrond aanspreekt, ook hebben geholpen."
Volgens het CBS is de Nederlander ook steeds positiever over zijn welzijn in het algemeen. In 2017 had 62 procent van de mensen een hoog persoonlijk welzijn, tegen 56 procent in 2013. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld hun financiële situatie, de buurt waarin ze wonen, hun gezondheid, veiligheid en vertrouwen in instituties een rapportcijfer geven dat gemiddeld hoger is dan een zeven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Khadija Arib onder vuur door anonieme critici: ‘Beeld dat het niet-wetende publiek heeft, klopt voor geen meter’
De populaire Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt na een harde aanval van anonieme critici ook bijval van Kamerleden. Woensdagmiddag publiceerde RTL Nieuws een verhaal waarin Arib wordt weggezet als ‘manipulatief’. Vijanden willen haar herverkiezing voorkomen. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Openbaar Ministerie start strafrechtelijk onderzoek naar bezoek Baudet aan Urk
Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar het bezoek van Thierry Baudet aan Urk. De partijleider van Forum voor Democratie heeft dinsdag ondanks alle coronamaatregelen veel Urkers de hand geschud en met zijn campagneteam een visje in een restaurant gegeten. -
PREMIUMVerkiezingen
‘Economische groei moet weer een middel zijn, geen doel zoals nu’
In aanloop naar 17 maart geven politieke partijen hun standpunten op het gebied van wonen, werken, duurzaamheid, asfalt en de nexit. Vandaag: De roep om doorgeschoten aandeelhouderskapitalisme aan banden te leggen, klinkt almaar luider. Eppo Bruins (ChristenUnie) en Joost Sneller (D66) pleiten voor stevige overheidsinmenging.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Roel Maalderink gaat gamen met politici
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gaat Roel Maalderink online gamen met politici. Roel laat de kandidaat-Kamerleden kiezen welk spel ze willen spelen. Denk aan een potje Mario Kart, FIFA of Among Us. In een ontspannen sfeer gaat Roel Maalderink gamen tegen een politicus op Twitch. -
Kieswijzer
Kieswijzer, hulp bij keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart 2021. Om de keuze makkelijker te maken legden we dertig stellingen voor aan achttien lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker jouw mening het meest overeenkomt.