Nederlanders weten weinig over risico's alcohol: slaag jij wel voor het examen?

Test jezelfNederlanders weten bij lange na niet genoeg over de enorme gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik, blijkt uit nieuw onderzoek. Gemiddeld scoren we als rapportcijfer een magere 5,1. Hoe is het met jouw kennis gesteld? Doe onderaan de test. 

Zo noemt maar 8,6 procent van de deelnemers dat alcohol de kans op kanker vergroot. En slechts één op de twintig mensen (5,4 procent) beseft dat je er specifiek borstkanker van kunt krijgen. Iets meer dan de helft (58,8 procent) van de Nederlanders weet dat je van structureel drankgebruik Korsakov, een ernstige vorm van hersenschade, kunt oplopen. 

Volgens de onderzoekers behalen mensen uit de provincie Drenthe als enige nipt een voldoende (5,6) voor kennis over de risico‘s van alcoholgebruik. Verder telt: hoe hoger opgeleid, hoe beter mensen de gevaren zien. Ook scoren jongere deelnemers veel hoger dan veertigplussers.         

Aanzienlijke risico’s

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) reageert: ,,Net als heel veel Nederlanders kan ik echt genieten van een wijntje of biertje. Dat plezier gun ik iedereen. Tegelijkertijd weten wetenschappers steeds meer over de aanzienlijke risico’s van alcohol voor onze gezondheid. Daar moeten we met z’n allen echt meer oog voor hebben.”

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders daarom individueel testen wat ze weten over gezondheid en alcohol via www.alcoholexamen.nl, meldt de ChristenUnie-bewindsman.

Weinig bereidheid te stoppen

Volgens hoogleraar Bart Kiemeney (Radboud UMC) wordt het risico op kanker zelfs bij matig alcoholgebruik hoger. ,,Zonder alcohol zouden we in Nederland elk jaar ongeveer 3500 minder kankerdiagnoses hebben. Voor sommige vormen van kanker zoals mond-, keelholte- en slokdarmkanker is alcohol zelfs verantwoordelijk voor meer dan een derde van alle gevallen.”

Zijn collega, internist-oncogeneticus Nicoline Hoogerbrugge vertelt: ,,Mijn ervaring in de spreekkamer als ik patiënten voorstel om met alcohol te minderen of te stoppen is dat die bereidheid niet heel erg groot is. Men kent de relatie tussen alcohol en kanker nog bijna niet en daarnaast is het zo gebruikelijk om alcohol te drinken.”

Kijk hier wat een maand zonder alcohol met je lichaam doet:

Een bruine kroeg midden in de Amsterdamse Jordaan
Volledig scherm
Een bruine kroeg midden in de Amsterdamse Jordaan © ANP XTRA