Volledig scherm
Een arts bestuurt een virtuele afbeelding van dna. Dit is de belangrijkste drager van erfelijke informatie van een mens © thinkstock

Nederlandse politici hekelen Chinees baby-experiment

Alle regeringspartijen in de Tweede Kamer en zorgminister De Jonge reageren eensgezind afwijzend op de ongecontroleerde Chinese proef met genetisch gemanipuleerde baby’s. 

Quote

Het is de actie van een eenling, in plaats van de medische gemeen­schap

Pia Dijkstra, D66

Een Chinese hoogleraar onthulde maandag met video’s op YouTube dat hij embryo’s heeft geprogrammeerd om ze minder bevattelijk te maken voor het hiv-virus. Medische autoriteiten in China op alle niveaus zeggen niets van de omstreden proef te weten. 

Onacceptabel, vindt Kamerlid Pia Dijkstra: ,,Wat D66 betreft is dit experiment, mocht het echt gebeurd zijn, zeer onverstandig. Het is de actie van een eenling, in plaats van de medische gemeenschap.”

De D66'er wil dat wetenschappers de mogelijkheid krijgen om te onderzoeken of ernstige erfelijke aandoeningen te voorkomen zijn met technologie, maar veiligheid staat daarin voorop. ,,Dit experiment lijkt niet veilig te zijn, en is niet toegepast op een erfelijke ziekte. Wij keuren dit dan ook af.“ Ook het CDA spreekt van een ‘ongewenste’ ontwikkeling.

De VVD begrijpt de zoektocht van wanhopige ouders, maar vindt daarnaast dat niet elke doel de middelen heiligt. Kamerlid Ockje Tellegen: ,,Als ouder wil je graag voorkomen dat je kind een ongeneeslijke ziekte krijgt. Dat wetenschappers steeds meer kunnen, is goed. Maar niet alles wat kan, is wenselijk.“ 

Daarom is een goede maatschappelijke discussie over zo’n ingewikkeld onderwerp belangrijk, vindt Tellegen. ,,Alleen op die manier komt er draagvlak voor technologische ontwikkelingen die ziektes die nu nog ongeneeslijk zijn, kunnen genezen.”

Ingrijpen in het ongeboren leven

Quote

Als het waar blijkt te zijn, loopt deze onderzoe­ker ver vooruit op wat wereldwijd wetenschap­pe­lijk, klinisch en ethisch aanvaard­baar wordt geacht

Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) noemt het aanpassen van dna ‘medisch en ethisch zeer omstreden’. ,,Dat is niet voor niets. Ten eerste omdat het diepgaand ingrijpen zou zijn in het nog ongeboren leven en ten tweede omdat we niet weten wat de risico’s zijn, zowel voor de kinderen zelf als voor het nageslacht. Het handelen van deze Chinese wetenschapper is - als het waar is - volstrekt onverantwoord.”

Volgens zorgminister Hugo de Jonge is zeer de vraag of de claim van de wetenschapper klopt. ,,Maar als het waar blijkt te zijn, loopt deze onderzoeker ver vooruit op wat wereldwijd wetenschappelijk, klinisch en ethisch aanvaardbaar wordt geacht.“

De consensus onder wetenschappers is volgens de bewindsman dat de technologie nog onvoldoende bewezen effectief en veilig is voor klinische toepassing. ,,Deze onderzoeker heeft dus grote risico’s genomen voor de twee baby’s.“

Aandoening voorkomen

Het gaat hier volgens De Jonge bijvoorbeeld niet over het genezen van een erfelijke aandoening, maar over het aanbrengen van een eigenschap waarmee het oplopen van een aandoening kan worden voorkomen. 

,,Ik heb eerder al aangekondigd dat ik de maatschappelijke dialoog over deze zogenaamde kiembaanmodificatie in Nederland op gang wil brengen. Komend jaar gaan we daarmee van start.”

Kijk hier het verhaal van de Chinese wetenschapper terug:

  1. Wiebes: afbouw van gaswinning en herstel van schade in Groningen moet sneller
    live twitter

    Wiebes: afbouw van gaswinning en herstel van schade in Groningen moet sneller

    De afbouw van de gaswinning in Groningen en het herstel van de schade gaan nog niet snel genoeg. Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vanmiddag voorafgaand aan een debat over de gaswinning in het noorden van Nederland gezegd, dat al gepland stond. ,,We willen méér vaart en méér tempo.” Verslaggever Peter Winterman is bij het debat en twittert live mee. Zijn tweets zijn onderaan dit artikel te vinden.