In Arnhem was tijdens de Tweede Wereldoorlog een opleidingsbataljon voor de SS gevestigd. Nieuwe rekruten werden beëdigd in het voetbalstadion van Vitesse.
Volledig scherm
In Arnhem was tijdens de Tweede Wereldoorlog een opleidingsbataljon voor de SS gevestigd. Nieuwe rekruten werden beëdigd in het voetbalstadion van Vitesse. © Gelders Archief Arnhem

Nederlandse SS’ers gaven oorlogspensioen niet op

Veel Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de bezetter vochten, hebben hun Duitse oorlogspensioen nooit opgegeven aan de Belastingdienst. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) op Kamervragen van CDA’er Pieter Omtzigt.

 1. Het leven werd steeds onvrijer en meer ingeklemd, dus gingen de remmen los na de bevrijding
  PREMIUM
  zoetermeer toen

  Het leven werd steeds onvrijer en meer ingeklemd, dus gingen de remmen los na de bevrijding

  Al decennialang beweren onze opa’s en oma’s dat het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar was voor de jongeren. Allemaal beperkende maatregelen, je mocht niks en iedereen zat te wachten op een tijd dat iedereen weer vrij zou zijn. Het morren verschilt weinig van de huidige generatie jongeren, die zeggen dat ze het in coronatijd heel zwaar hebben en een jaar van hun leven kwijt zijn.
 2. Onderzoekers schrapten diverse kritische passages over Van Lienden na inbreng van ministerie
  Video

  Onderzoe­kers schrapten diverse kritische passages over Van Lienden na inbreng van ministerie

  De mega-order die de overheid sloot met Sywert van Lienden wordt nog extern onderzocht door Deloitte. Uit een eerste accountantscheck bleek geen ‘integriteitsschending’. Wel schrapten en wijzigden die onderzoekers diverse kritische passages over Van Lienden en ‘politieke druk’ na inbreng van het ministerie. Ook gaf een ambtenaar mondeling akkoord. Het kabinet wil nu ‘de onderste steen boven'.