Volledig scherm
PREMIUM
© Marlies Wessels

Neelie Kroes: Mark, neem een voorbeeld aan Macron

InterviewDe achterban van de VVD mort over de klimaatplannen. Premier Mark Rutte moet zijn beleid beter uitleggen, vindt VVD-prominent Neelie Kroes. De verkiezingsuitslag is ‘een wake-upcall’: een signaal dat de liberale kiezer zich onvoldoende gehoord voelt.

Ze heeft net een lange vliegreis vanuit Amerika achter de rug, maar gaat zitten en heeft geen enkele moeite de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen te duiden. ,,Het is een wake-upcall,'' zegt Neelie Kroes (77) even helder als afgemeten. De grande dame van de VVD - het enige vrouwelijke VVD-erelid - oordeelt als zowel ex-staatssecretaris, als oud-minister en voormalig Eurocommissaris.

,,De kiezer heeft gezegd: het ging om ons, over ons én voor ons, maar jullie hebben niet mét ons gepraat als het gaat om klimaat. Zeker in deze tijden van moderne communicatiemiddelen zijn er, bijvoorbeeld op sociale media, felle debatten gevoerd. Maar te weinig met de politiek, met de cockpit.''

  1. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.