Volledig scherm
© Getty Images

Negen miljoen Britten eenzaam: May benoemt minister van Eenzaamheid

Groot Brittannië krijgt een heuse minister van Eenzaamheid. Premier Theresa May zegt dat er in haar land sprake is van een 'eenzaamheidsepidemie'. Niet minder dan negen miljoen Britten geven aan zich regelmatig alleen te voelen.

Tracey Crouch, momenteel minister van sport, gaat zich als nieuwbakken minister van Eenzaamheid bekommeren om dat thema. May belooft ook een begrotingspost om programma’s tegen eenzaamheid te ontwikkelen. ,,Dit land kent veel te veel mensen die zich alleen voelen", zei de premier gisteren tijdens een toelichting.

Eenzaamheidsfonds

Volledig scherm
Jo Cox © AP

Crouch zet het werk van de vermoorde politica Jo Cox voort. Cox, die om het leven werd gebracht door de extreem-rechtse Thomas Mair, richtte voor haar dood een eenzaamheidsfonds op. De Jo Cox Commission on Loneliness roept al langer om een minister voor Eenzaamheid.  Cox worstelde volgens haar zus Kim Leadbeater zelf met diepe gevoelens van eenzaamheid.

Cox zou zich kort na de geboorte van haar eerste kind erg geïsoleerd hebben gevoeld. ,,Toen ze een jonge moeder was, alleen thuis met een baby, voelde ze zich eenzaam. Ze belde me geregeld op om erover te praten. Ik denk dat ze zich er mede daarom zo sterk voor maakte'', zegt Leadbeater, die denkt dat haar zus heel blij geweest zou zijn met de maatregelen van May. ,,Dit is alles waar Jo voor vocht, alles wat ze wilde. Anti-eenzaamheidsacties in Engeland zijn nu vooral gericht op ouderen, maar het speelt binnen verschillende leeftijdsgroepen."

Dodelijk

Een recentelijk verschenen Brits onderzoeksrapport concludeert dat eenzaamheid even schadelijk is als het roken van vijftien sigaretten per dag. In het rapport staat verder dat eenzame mensen 30 procent meer kans hebben op een hartaanval. Bovendien hebben eenzame mensen 26 procent meer kans om voortijdig te overlijden. Ook zouden ze meer van het stresshormoon cortisol aanmaken en slechter slapen. In totaal zou zeker een op de tien Britten zich regelmatig alleen voelen.

En Nederland?

In Nederland gingen de alarmbellen al af in 2013, toen in Rotterdam een vrouw pas tien jaar na haar dood in haar woning werd gevonden. Ongeveer vier procent van de bevolking geeft aan eenzaam te zijn.

Om het probleem aan te pakken steunt de overheid het samenwerkingsverband Coalitie Erbij. Hierin werken organisaties als het Leger des Heils, Humanitas en het Nationaal Ouderenfonds samen om eenzaamheid te bestrijden.

Lokale aanpak

De overheid hoopt dat gemeenten, vrijwilligersorganisaties, zorgverleners en welzijnsinstellingen samen tot een lokale aanpak komen voor eenzaamheid. Coalitie Erbij ondersteunt 20 gemeenten om zo’n gezamenlijke lokale aanpak te ontwikkelen. Zij delen hun ervaringen en komen zo tot een model voor de lokale aanpak van eenzaamheid. Dit model kunnen andere gemeenten overnemen.

Verder kent Nederland de Week tegen Eenzaamheid. De actieweek start 24 september. In deze periode zijn er door het hele land activiteiten, waarbij personen nieuwe sociale contacten kunnen opdoen en bestaande contacten kunnen versterken. Ook op andere momenten in het jaar ondersteunt Coalitie Erbij lokale activiteiten gericht op eenzaamheid.

Eenzame dertigers

Veel mensen zien eenzaamheid als een ouderdomskwaal, maar dat klopt niet. Volgens het CBS pieken de eenzaamheidsgrafieken juist rond het 35ste levensjaar en daarna weer bij 75-plus. Juist als het leven volop aan veranderingen onderhevig is, ligt eenzaamheid op de loer. Vaak komt dit door zaken als echtscheidingen, werkloosheid, werkstress of financiële problemen. Rond het 60ste levensjaar breekt een rustiger periode aan en voelen Nederlanders zich weinig eenzaam. Pas vanaf het vijfenzeventigste levensjaar piekt de eenzaamheid weer, volgens cijfers van het CBS.