Volledig scherm
Hans van Soest © AD

Niet tegen elke prijs van het gas af

CommentaarPolitici zijn te schimmig over de kosten voor alle Nederlanders om de gaskraan in Groningen dicht te draaien, meent chef parlement Hans van Soest. 

Dat de emoties in het Groninger gasdebat hoog oplopen, is goed te begrijpen. Mensen hebben scheuren in hun muren en voelen zich genegeerd wanneer ze aankloppen voor schadevergoeding. De woede daarover is volkomen terecht. Maar het is niet terecht dat politici de woedende Groningers naar de mond praten door te roepen dat de gaskraan zo snel mogelijk dicht moet. En dat wanneer dat niet gebeurt, het kabinet blijkbaar financiële belangen prefereert. Die versimpeling van de werkelijkheid gaat voorbij aan de enorme gevolgen voor miljoenen burgers die diep in de buidel moeten tasten om op een andere manier hun huis te verwarmen.

Quote

Zoals politici nu spreken over klimaat en solidari­teit is wel erg goedkoop

De eigenaar van een gemiddeld rijtjeshuis moet zo’n 18.000 euro investeren wanneer niet meer kan worden gestookt en gekookt op gas, berekende onderzoeksbureau Ecorys. Zo zijn warmtepompen erg duur. En als een huiseigenaar bijvoorbeeld de cv-ketel vervangt door een elektrische ketel, zijn de stookkosten zo’n 2,6 keer hoger. Dat de gaskraan niet snel dicht kan, is ook omdat het veel tijd kost bestaande woningen om te bouwen. Willen we 2050 halen, dan gaat het al snel om 200.000 woningen per jaar. Een alternatief is blijven stoken op gas uit het buitenland, maar dan moeten extra stikstoffabrieken worden gebouwd die het gas geschikt maken voor Nederlandse apparaten. Dat kost veel tijd en geld en niemand wil afhankelijk worden van Russisch gas.

Dat we van het Groninger gas af moeten, is geen punt van discussie. Al was het maar omdat de gasbel opraakt. Dat de schade aan huizen ruimhartig moet worden hersteld, mag ook geen discussiepunt zijn. Wel de snelheid waarmee de kraan dichtgaat. Het gemak waarmee politici nu praten over klimaatdoelstellingen of over solidariteit met Groningen is wel erg goedkoop wanneer ze er niet eerlijk bij vertellen wat de prijs is die de rest van Nederland daarvoor moet betalen.