Nieuw asielplan: bonus voor gemeenten die meer asielzoekers opnemen
Met videoAlle gemeenten moeten jaarlijks een ‘redelijk aantal’ asielzoekers opvangen. Als er nog meer asielzoekers Nederland binnenkomen, dan krijgen gemeenten die daarbovenop extra bedden regelen een bonus van ‘enkele duizenden euro’s’ per asielzoeker.
Dat staat in een nieuw asielplan dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) vandaag heeft besproken met de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Daarmee wil de bewindsman invulling geven aan de wet die weigerachtige gemeenten kan dwingen tot asielopvang, melden bronnen aan deze site.
Het plan ligt gevoelig, omdat niet alle coalitiepartijen begrijpen waarom een ‘asielzoekersplafond’ nodig is. In eerdere plannen, van afgelopen zomer, stelde Van der Burg nog dat de opvangplekken voor alle asielzoekers die ons land binnenkomen eerlijk verdeeld zouden worden over de twaalf provincies, en dat de provincies dan moesten zorgen voor een evenredige verdeling over de gemeenten.
Nu sorteert hij voor op een maximumaantal asielzoekers, zodat alle gemeenten in elk geval een eerlijk steentje bijdragen aan de vastgelopen asielopvang. Nu is dat niet zo. Van de 344 gemeenten in Nederland hadden 251 op 1 september van dit jaar geen langdurige opvang voor asielzoekers.
Gemeenten die daar bovenop méér willen doen, moeten daartoe verleid worden met extra geld. Het zou gaan om ‘enkele duizenden euro's’ per asielzoeker. Met ‘een wortel in plaats van een stok’ zou Van der Burg het aantrekkelijker willen maken voor gemeenten om asielzoekers op te vangen.
‘Spreid- en verleidwet’
Het plan zou ook een manier zijn om de grote weerstand bij Van der Burgs eigen VVD tegen een ‘dwangwet’ te doorbreken. Daar wordt al gesproken over een ‘spreid- en verleidwet’. De liberalen willen gemeenten niet dwingen. De eind augustus gesloten asieldeal in de coalitie zorgde al voor ophef in de VVD-achterban; een groot deel vond die deal te soft. Het leidde eind augustus tot een hooglopend debat tussen VVD-leden in Driebergen. Daar werd zichtbaar dat 60 procent tegen gedwongen spreiding was en 40 procent voor.
Binnen de coalitie wordt benadrukt dat het plan van Van der Burg allerminst een gelopen race is. Er leven ook zorgen over het plan. Wordt het door de VVD voorgestelde asielzoekersplafond te laag gelegd, dan moeten er mogelijk meer asielzoekers op basis van vrijwilligheid over gemeenten worden verdeeld. Dan is de kans groot dat niet genoeg gemeenten door de bonus verleid kunnen worden tot opvang en wordt het probleem dat er nu is niet opgelost, zo is de vrees.
De komende anderhalve week zal er achter de schermen nog volop worden onderhandeld en ‘aan allerlei knoppen’ gedraaid worden. Van der Burg wil zijn uiteindelijke wetsvoorstel vóór het herfstreces, dat op 21 oktober begint, af hebben.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Dwangwet’ asielopvang nu al vertraagd
De wet die gemeenten kan dwingen tot asielopvang, loopt nu al vertraging op. Het wetsvoorstel moest vóór 1 oktober klaar zijn, beloofde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) de Tweede Kamer. Dat wordt ‘een of enkele weken’ later. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM
251 Nederlandse gemeenten hebben geen langdurige asielopvang: ‘We vangen toch al Oekraïners op?’
Op 1 september hadden 251 Nederlandse gemeenten, ondanks alle smeekbeden van het COA en de rijksoverheid, geen langdurige opvanglocatie voor asielzoekers. Veelgehoord argument van gemeenten zonder asielopvang: we vangen toch al Oekraïners op! Maar een overzicht van welke gemeenten dat doen, ontbreekt. -
met podcast
Zaak-De Mos gaat verder: ‘Bevriende vastgoedmannen maakten deel uit van onze partijtop’
De Haagse corruptiezaak gaat maandag opnieuw over de banden tussen Richard de Mos en twee horecaondernemers uit de stad. Later deze week komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis. -
3
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
PREMIUM5 vragen36
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
PREMIUMONDERZOEK/met video78
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop.