Nieuw draaiboek bij ic-tekort: uiteindelijk gaan jongeren voor
ZWARTE FASEOok in een nieuwe versie van het medische crisisprotocol krijgen jongeren voorrang bij een tekort aan intensive care-plekken. Het kabinet waarschuwde eerder voor leeftijdsdiscriminatie en stuurde de medisch specialisten met huiswerk terug. Maar zij blijven bij het generatie-criterium als andere (medische) afwegingen geen verschil maken.
Dat blijkt uit de tweede versie van het draaiboek van artsenkoepel KNMG en de Federatie Medisch Specialisten. In juni kwamen de medici met hun eerste opzet. De belangrijkste ethische principes zijn niet veranderd. Nu de artsen bij de generatiecriteria als allerlaatste stap blijven, ligt de bal weer bij het kabinet.
Het protocol is bedoeld voor het hoogste niveau van de zogenoemde zwarte fase in een zorgcrisis: als door de massale patiëntentoestroom medische afwegingen (als verwachte ligduur en overlevingskans) geen doorslag geven, moeten artsen kiezen op basis van niet-medische criteria. Dat moment wordt landelijk afgekondigd. In Nederland ligt het hoogste niveau van de crisisfase vermoedelijk rond de 2400 ic-bedden (nu zijn in totaal circa 980 ic-plekken bezet). In maart leken de ziekenhuizen af te stevenen op deze strikte triagefase door de grote aantallen nieuwe coronapatiënten, maar een protocol was daar nog niet voor.
Volgens het protocol spelen ‘eigen schuld’, iemands beroep, status of afkomst geen rol als triage op basis van medische aspecten niet kan. Wel krijgen dan eerst patiënten voorrang die vermoedelijk de kortste behandeling nodig hebben, ook zorgpersoneel gaat voor.
Pas als dan nog steeds te veel patiënten een bed nodig hebben, wordt gekeken naar leeftijd: artsen rekenen met categorieën die twintig jaren omvatten. Dan zou iemand van 0 tot 20 wel een bed krijgen en een patiënt tussen de 40 en de 60 bijvoorbeeld niet (maar dit geldt dus alleen als de patiënten in alle andere opzichten gelijkwaardig zijn). De medisch specialisten spraken voor de tweede versie ook met ouderenbonden en huisartsen. Landelijk ic-voorzitter Diederik Gommers zegt: ,,We hebben van alles opgehaald, we hebben het uitgelegd, de inspectie keek mee, dit is ons verhaal.”
De inspectie heeft bevestigd dat het draaiboek beschouwd wordt als invulling van de ‘normen voor de goede zorg’. Eerder benadrukte het kabinet dat de politiek uiteindelijk het laatste woord heeft bij het bepalen van niet-medische afwegingen, desnoods met nieuwe wet- en regelgeving. Maar een woordvoerder van de FMS zegt: ,,Als morgen onverhoopt code zwart ingaat, is dit wat ons betreft het draaiboek.”
Politiek
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) beraadt zich nog op een inhoudelijke reactie, zegt een woordvoerder: ,,Ze gaat nog in gesprek met jongeren- en ouderenbonden en binnen het kabinet.” In juni sprak haar voorganger Martijn van Rijn (PvdA) stevige taal over de leeftijdscriteria: ,,Ik kan mij niet vinden in een triage waarin leeftijd, los van medisch inhoudelijke overwegingen, een rol speelt”, schreef hij aan de Tweede Kamer. ,,Jongere generaties zouden dan een sterkere morele aanspraak op levensreddende zorg hebben dan oudere generaties, die al veel meer levensjaren hebben genoten. Hiermee wordt uitsluitend een onderscheid op basis van leeftijd gemaakt en dat kan ik niet ondersteunen.”
Maar artsenkoepel KNMG stelt dat er bij selectie tussen generaties ‘geen leeftijdsdiscriminatie’ plaatsvindt. Van Ark zal nu moeten bekijken in hoeverre ze die redenering kan volgen. Wanneer het kabinet daarover een oordeel velt, kan de woordvoerder niet zeggen.
De FMS stelt dat uit gesprekken over het draaiboek blijkt dat veel artsen het leeftijdscriterium rechtvaardiger vinden dan de ‘volledig willekeurige en voor artsen en patiënten psychisch zeer belastende’ loting.
Ligduur
Overigens wordt leeftijd pas een factor ná medische afwegingen en de verwachte ligduur, legde KNMG-voorzitter René Heman eerder uit: ,,Zo kan het gebeuren dat een zeventiger na een hartinfarct wel een ic-bed krijgt, omdat hij na een paar dagen weer plaatsmaakt, en een dertiger met corona niet. Deze regels pakken soms nadelig uit voor jongeren, soms voor ouderen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Damien (8) maand na besmetting op ic: ‘Wie denkt dat corona onzin is, mag naar mijn zoontje komen kijken’
De vader van een 8-jarige jongen uit Blegny (bij Luik) heeft op Facebook een aangrijpende oproep gedaan om de coronamaatregelen na te leven. Kleine Damien raakte een maand geleden besmet en ligt sinds dit weekend op de ic. ,,Wie denkt dat het coronavirus onzin is, mag eens naar mijn zoontje komen kijken”, aldus een radeloze Emile Collin. -
PREMIUMmet podcast
Apps en telefoontaps bieden onthullende blik in wereld Richard de Mos: ‘We hebben het echt slim gespeeld’
De verstrengeling tussen de Haagse ex-wethouder Richard de Mos en zijn donateurs was inniger dan op het stadhuis bekend. De Mos wordt verdacht van corruptie en zat volgens politie-informanten ‘in de broekzak’ bij ondernemers. -
20
Strengere mestregels zijn nieuwe klap voor boeren
Dat boeren minder mest mogen uitrijden over hun land, heeft voor hen grote financiële gevolgen. Dat zij nu de ene na de andere tegenvaller krijgen, komt mede doordat politici en boerenorganisaties te lang hebben gedacht dat het zo’n vaart niet zou lopen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
78
Brussel tikt Nederland op de vingers om mestregels, minister door het stof om ‘foute inschatting’
Nieuwe strengere mestregels worden toch eerder ingevoerd dan Landbouwminister Piet Adema van plan was. De ChristenUnie-bewindsman erkent een ‘foute inschatting’ te hebben gemaakt. -
Lichte daling van aantal coronagevallen afgelopen week
Het aantal coronagevallen is ook de afgelopen week licht gedaald, blijkt uit de nieuwe weekcijfers van het RIVM. Ook het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames daalden. Een tegenvaller: de beruchte ‘R’, het getal dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking, ligt weer boven de 1.