Komt er een Kamermeerderheid voor het plan om de abortuspil via de huisarts te verstrekken?
Volledig scherm
Komt er een Kamermeerderheid voor het plan om de abortuspil via de huisarts te verstrekken? © Shutterstock

Nieuw plan voor abortuspil bij de huisarts splijt coalitie

GroenLinks en PvdA komen vandaag met een uitgewerkt plan om de abortuspil ook via de huisarts te verstrekken. Het wordt spannend of dit voorstel een politieke meerderheid kan behalen. Regeringspartijen VVD en D66 zijn in principe voor, maar de vraag is of hun christelijke partners een ja-stem zullen pikken.   

Nu kan een vrouw alleen bij een kliniek of het ziekenhuis gedurende de eerste negen weken haar zwangerschap beëindigen via abortusmedicatie. Ze neemt daar de eerste pil die de werking van zwangerschapshormonen blokkeert. Even later brengt de vrouw thuis pillen in die weeën opwekken, waardoor de vruchtafdrijving plaatsvindt.

Voormalig zorgminister Schippers wilde al regelen dat vrouwen ook naar de huisarts konden voor abortusmedicatie, vanwege de lage drempel. Maar daarvoor moest elke huisarts apart een vergunning aanvragen. Onder druk van CDA en ChristenUnie gooide het huidige kabinet dat ‘onpraktische’ voorstel in de prullenbak. 

Zorgvuldige besluitvorming

PvdA en GroenLinks vinden nog steeds dat vrouwen een extra keuze moeten krijgen om via hun vertrouwde huisarts de zwangerschap te beëindigen. Ze komen nu met een plan waarbij de huisarts geen vergunning meer hoeft te hebben om de abortuspil te geven. In het voorstel zijn een deugdelijke medische behandeling en zorgvuldige besluitvorming gegarandeerd. 

Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) zegt dat het plan de steun heeft van het Nederlands Huisartsen Genootschap. ,,Onder huisartsen bestaat de behoefte om vrouwen, die al veel bij hen komen, goed te kunnen behandelen. En ons voorstel belast de beroepsgroep niet met onnodige regels.” 

De regels voor het verstrekken van abortusmedicatie blijven streng. Er mag straks alleen gebruik worden gemaakt van geregistreerde medicijnen. En winst maken voor de huisarts of diens organisatie is uit den boze. Verder moet de arts tenminste jaarlijks de inspectie voorzien van gegevens.

Gedegen en vrijwillig

Corinne Ellemeet (GroenLinks): ,,En om ervoor te zorgen dat vrouwen het abortusbesluit gedegen en vrijwillig nemen, dient een arts te werken volgens vastgelegde zorgvuldigheidseisen. Die worden in overleg met beroepsgroepen en de Inspectie verder uitgewerkt. Ook moeten huisartsen die deze pil willen voorschrijven, zich bijscholen.” 

Ellemeet en Ploumen geloven dat de zorg voor de ongewenst zwangere vrouw in een aantal gevallen zal verbeteren. Ze hopen voor hun voorstel steun te krijgen van een Kamermeerderheid, inclusief VVD en D66. Die zitten echter in een coalitie met CDA en de ChristenUnie. Vooral die laatste partij heeft niets op met het plan.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen zegt over de kwestie: ,,Puur principieel zijn wij voorstander van het plan om de abortuspil via de huisarts te verstrekken, maar ik wil zien hoe de Raad van State reageert op het ontbreken van een vergunningplicht voor huisartsen.”

Rustig over zitten

Op basis van dit advies en de gemaakte coalitieafspraken zal Tellegen de voorgestelde wetswijziging beoordelen. Haar collega Pia Dijkstra (D66) stelt: ,,We moeten dit voorstel eerst bekijken en er dan eens rustig met de coalitiepartijen over gaan zitten.” 

Het plan is ook voorgelegd aan de Raad van State. Die is kritisch omdat, door het ontbreken van een vergunningplicht, het huisartsen ‘gemakkelijk wordt gemaakt’ om vroege abortussen uit te voeren. Daarnaast: de huidige praktijk functioneert goed. Waarom dan de gang van zaken op de schop nemen?, aldus de Raad van State.

Quote

De Raad van State is kritisch omdat, door het ontbreken van een vergunning­plicht, het huisartsen ‘gemakkelijk wordt gemaakt’ om vroege abortussen uit te voeren