Nieuwe coronafase: vanaf 11 april niet meer naar de GGD, alleen nog zelftest
videoOpnieuw schroeft het kabinet coronamaatregelen terug. Vanaf 11 april is een zelftest voldoende en verdwijnen vrijwel alle GGD-coronateststraten.
Nu de omikronvariant minder ziekmakend is en ziekenhuizen de toestroom aan kunnen, schrapt het kabinet alweer een corona-horde. Vanaf 11 april verdwijnen vrijwel alle GGD-teststraten. Een zelftest thuis is dan genoeg, de besmetting hoeft dan niet meer gemeld en bevestigd te worden via een PCR-test bij de GGD.
,,Grootschalig testen is in deze fase geen doelmatig instrument meer voor het zicht houden op het virus”, schrijft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) vandaag in zijn lange termijn corona-brief aan de Tweede Kamer.
Uitzonderingen zijn er voor patiënten in ziekenhuizen of bewoners van verpleeghuizen: zij krijgen nog wel een PCR-test. En wie voor een buitenlandse coronapas een herstelbewijs nodig heeft kan ook nog terecht in de teststraat. ,,Er blijft regionale basiscapaciteit in elke GGD-regio”, schrijft Kuipers. Uiteindelijk komt er één landelijke basis-PCR-testcapaciteit, waarna het enorme aantal GGD-teststraten dus grotendeels wordt ontmanteld.
Luister ook naar onze nieuwe aflevering van de podcast Politiek Dichtbij
‘Surveillance als bij griep’
,,We gaan de surveillance van corona meer aanpakken als een griep, influenza”, zegt Kuipers in een toelichting. ,,Daarbij peilen we ook ieder jaar hoe de verspreiding gaat via huisartsen en verpleeghuizen. Nu bij corona heb je dan de zelftest er nog bij.”
Het is opnieuw een mijlpaal, al wil Kuipers deze niet ‘demonstratief vieren’: ,,Ik houd er serieus rekening mee dat we komend najaar nog een flinke opleving kunnen krijgen.” De 3G-coronapas kan terugkeren als het in de winter onverhoopt weer misgaat.
Om het coronavirus niet compleet uit het oog te verliezen blijft de rioolwatermeting intact, ook het aantal peilstations bij huisartsen wordt uitgebreid om eventuele oplevingen te monitoren. De zelftest blijft, net als de isolatie en quarantaine-adviezen. ,,Het is belangrijk om zicht te houden op het virus”, zegt Kuipers. ,,Maar dan hoef je niet meer ieder individu na een positieve zelftest naar de GGD te laten gaan. In deze fase heb je niet meer per dag deze status van ieder individu nodig.”
Artikel gaat verder na de foto
Het kabinet besloot vandaag over de lange termijn coronastrategie en reageert ook voor het eerst inhoudelijk op het kritische OVV-rapport. De Onderzoeksraad van Jeroen Dijsselbloem signaleerde vorige maand een gebrekkige crisisstructuur, een blinde vlek voor de ouderenzorg, een te dominant OMT en een communicatiestrategie ‘op de bluf’.
Toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) reageerde nog uiterst kritisch op het conceptrapport, maar het huidige kabinet ‘deelt de conclusies en omarmt de aanbevelingen’, een aantal adviezen is of wordt snel overgenomen, zei onder meer minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) vandaag na afloop van de ministerraad. ,,De lessen van de OVV nemen we al mee bij de Oekraïne-crisis. Een van de conclusies was: er waren zoveel overlegstructuren dat niet meer duidelijk was wat waar precies besloten werd. Dat moet anders.”
Premier Mark Rutte noemt het OVV-rapport ‘een goed stuk’. ,,Het is een verstandig stuk.” De rolvastheid van adviseurs als Jaap van Dissel wordt voortaan beter bewaakt, belooft Rutte. De OVV signaleert dat de OMT-voorzitter te vaak werd ingevlogen door de politiek. ,,Dat is geen verwijt aan Jaap, maar ik zal bij nieuwe overleggen scherper de verantwoordelijkheden afbakenen.”
Ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid), Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Conny Helder (Langdurige Zorg) over het OVV-rapport:
Langdurige Zorg
Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg (VVD) noemt het belangrijk dat verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg voortaan goed aangesloten worden bij de crisisstructuur. ,,De aandacht was aanvankelijk vooral gericht op de ziekenhuizen, het duurde even voordat langdurige zorg in het OMT een plek kreeg en in de regionale zorg-overleggen. Ook de kennis over infectieziektebestrijding kunnen we verbeteren.”
Vanaf 1 juni gaat het kabinet over op reguliere besluitvorming zonder Catshuissessies en informele overleggen, ook komt er naast het OMT een MIT, een Maatschappelijk Impact Team. Dat expertteam moet de advisering breder trekken dan de virologie of medische wetenschap.
Dit om de ‘epidemiologische en maatschappelijke impact’ van besluiten zorgvuldig af te wegen. Verder wil Kuipers voortaan naast de modellen over het R-getal en de ziekenhuisbezetting ook grafieken meewegen rond welzijn en economie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUMBargerveen
De stikstofpuzzel in dit stukje Drenthe is complex: ‘In Duitsland lachen ze zich kapot’
In het Drentse Bargerveen zie je hoe ongelooflijk ingewikkeld het stikstofprobleem is. Het prachtige natuurgebied schreeuwt om minder stikstof, dat voor driekwart uit het buitenland komt. Maar het zijn de Nederlandse boeren in de omgeving die worden aangepakt. Valt hier nog een eerlijke puzzel te leggen? -
PREMIUM
China ‘straft’ Taiwan voor verwelkomen Pelosi: ‘Je weet hoe gevoelig dit bezoek ligt’
Aan alle kanten van Taiwan toont China met militaire oefeningen de spierballen en er zijn economische sancties ingesteld. Maar nu de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi Taiwan verlaten heeft, lijkt de druk van de ketel. ,,China heeft geen belang bij een militair conflict.” -
met video68
LTO ontevreden met uitkomst eerste stikstofgesprek: ‘Het is te weinig’
Het eerste gesprek tussen bemiddelaar Johan Remkes, ministers en boerenbelangengroepen leidde vandaag niet tot een grote inhoudelijke doorbraak. Ondanks excuses van het kabinet voor het omstreden stikstofkaartje is belangenorganisatie LTO Nederland ontevreden over de speelruimte. ‘Voor nu is het klaar'.
-
PREMIUM
Dit kan het kabinet doen om de koopkrachtdreun op te vangen: acht maatregelen
Het kabinet heeft nog ruim twee weken om iets te doen aan de voortrazende koopkrachtcrisis. Opties zijn er genoeg, maar aan elke maatregel zitten haken en ogen. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Update
Grote boerenorganisaties ‘op één lijn’, maar alleen LTO gaat in gesprek met Remkes
LTO Nederland zal aanstaande vrijdag namens de grote boerenorganisaties ‘de boodschap van de boeren’ overbrengen aan een kabinetsdelegatie onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes. Dat is de uitkomst van overleg woensdagavond in Nijkerk. ,,We zijn eensgezind.”