Tegenstanders van de komst van megawindturbines in de buurt van woningen en natuur voeren actie in Amsterdam (mei 2021).
Volledig scherm
PREMIUM
Tegenstanders van de komst van megawindturbines in de buurt van woningen en natuur voeren actie in Amsterdam (mei 2021). © Hollandse Hoogte / ANP

Nieuwe trend: man in de straat gaat meebesturen: ‘Burgerfora kunnen polarisatie verminderen’

BurgerforumKunnen gewone mensen complexe, omstreden kwesties doeltreffender oplossen dan politici? De eerste experimenten met burgers aan de knoppen lijken goed uit te pakken. ,,Als mede-inwoners een maatregel hebben bedacht, dan wekt die veel minder weerstand op dan wanneer hij door de overheid is opgelegd.”

8 reacties

 • Martin van den Heuvel

  1 jaar geleden
  Alleen al in de Sahara schijnt de zon meer energie op aarde dan wij wereldwijd nodig hebben. Plemp de Woestijn vol met apparatuur die met behulp van de zon en het water van de middellandse zee waterstof produceert. Bouw alle schepen en vliegtuigen om, zodat ze op waterstof draaien en maak alleen nog waterstof/accu auto's. Tata Steel en kolencentrales kun je ook ombouwen. Geld hiervoor, wordt gemaakt in de computer. Youtube. Vul in: De Nederlandse Bank Geldcreatie
 • Martin van den Heuvel

  1 jaar geleden
  Het gaat er niet om WIE het besluit neemt. De politiek is voornamelijk rechts. Dat betekent dat de grote ondernemingen belangrijker zijn dan al het andere. Zodat de rechtse politicus na zijn politieke loopbaan een vet betaalde baan in het bedrijfsleven krijgt. Als de burgers een besluit nemen, is dat veel vaker een LOGISCH besluit, omdat die burgers geen enkel voordeel ondervinden van het bevoordelen van de een of andere internationale onderneming.
 • Jan Zomers

  1 jaar geleden
  @Dick - we zitten met een dubbel probleem. Niet alleen krijgen we meer windmolens en zonneparken in ons dichtbevolkt land maar ook steeds meer inwoners. Door de oneindige instroom van migranten afkomstig uit Afrika en moslimlanden zou het zomaar kunnen dat we in 2040 19 miljoen inwoners hebben. Deze twee punten - klimaat en migratie zijn in de politiek en ook straks bij Rutte IV moeilijk te wijzigen... de woningnood en polarisatie zal niet minder maar groter worden.
 • Dick van Dijk

  1 jaar geleden
  De hele oorzaak van alles is de overbevolking. Véél te veel mensen te weinig vierkante meters.
 • Jan Zomers

  1 jaar geleden
  Hier maakt de overheid zich druk over het klimaat - bij Prinsjesdag veel extra geld voor de aanleg van windmolens en zonneweiden. Het volk maakt zich zorgen om de woningnood... daar komt minder geld voor beschikbaar * functie elders.