Nog altijd geen akkoord over coronafonds, ‘Macron woest op Rutte tijdens diner’

videoNa een lange nacht doorhalen zijn de Europese leiders er nog steeds niet in geslaagd een akkoord te bereiken over het corona-herstelfonds en de meerjarenbegroting. Er wordt nu al drie dagen onderhandeld. De Franse president Emmanuel Macron zou gisteren, tijdens het diner, woest naar premier Mark Rutte hebben uitgehaald. Vanmiddag om 16.00 uur zou er worden verder gesproken, maar dat werd al twee keer uitgesteld. Nu geldt een begin op 18.00 uur. Betrokkenen rekenen op minstens nog een nacht doorhalen.

 1. EU-president vraagt leiders ‘onmogelijke missie te volbrengen’
  Nieuws/Update

  EU-president vraagt leiders ‘onmogelij­ke missie te volbrengen’

  EU-president Charles Michel heeft in een emotionele oproep de EU-leiders aangespoord een deal te sluiten over de meerjarenbegroting (MFK) en het daaraan gekoppelde herstelfonds voor de lidstaten die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. ,,Ik wens dat de Europese kranten koppen dat de EU een onmogelijke opgave heeft volbracht’’, hield hij ze bij het diner zondagavond volgens ingewijden voor. ,,Of willen we het gezicht van een zwak Europa tonen, ondermijnd door wantrouwen?’’
 2. Merkel en Macron ‘kribbig’ weggelopen uit overleg met Rutte
  Play
  Update EU-TOP

  Merkel en Macron ‘kribbig’ weggelopen uit overleg met Rutte

  Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn zaterdagnacht in Brussel tijdens de EU-top ‘kribbig’ weggelopen uit overleg met premier Mark Rutte en zijn ‘zuinige’ Oostenrijkse, Deense, Zweedse en Finse bondgenoten. Rutte erkende dat na afloop van de tweede dag waarop de 27 EU-leiders onderhandelden over de meerjarenbegroting en het beoogde coronafonds. Volgens Merkel is er desondanks ‘veel goede wil’ om eruit te komen.