Tobias den Hartog on Twitter

Hans de Boer en Han Busker -sociale partners- hebben nog geen akkoord. https://t.co/1a6LzNVHda

'Nog geen begin akkoord sociale partners'

De werkgevers en vakbonden kunnen het nog niet eens worden over een nieuw pensioenstelsel en maatregelen om flexwerk in te dammen. ,,Wij hebben nog niet het begin van een akkoord'', aldus Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW na afloop van het overleg met de onderhandelaars van de formatiepartijen.

De Boer en voorzitter Han Busker van vakbond FNV waren aangeschoven bij de onderhandelingen om te praten over de arbeidsmarkt en pensioenen. Ze hopen nog steeds dat ze tot een compromis kunnen komen, voordat het nieuwe kabinet op het bordes staat. De gesprekken tussen de werkgevers en werknemers bevinden zich echter al maanden in een impasse.

,,We hebben stevig maar constructief met elkaar gesproken", zei De Boer. ,,De vakbeweging en wij gaan nog een keer gezamenlijk om tafel om te kijken of we iets goeds kunnen doen voor een nieuw kabinet, maar we zijn er nog niet uit." Volgens De Boer hebben de sociale partners en de formatiepartijen elkaar 'huiswerk' gegeven.

Niet opjagen

Ook Busker ziet nog geen licht aan het einde van de tunnel. ,,Wij zijn met elkaar in gesprek, maar het zijn zware onderwerpen, daar zijn wij nog niet uit met elkaar", aldus Busker. ,,Wij laten ons als FNV niet opjagen bij dit soort grote dossiers.''

Alle partijen aan tafel willen dat werkgevers weer meer vaste contracten gaan uitdelen, maar over de maatregelen die daarvoor nodig zijn liggen de meningen ver uiteen. De werkgevers willen dat de risico's die zij dragen worden ingeperkt, maar de vakbonden vrezen dat de rechten van mensen met vaste contracten te veel worden uitgekleed. Ook de pensioendiscussie ligt gevoelig bij FNV, omdat de grootste vakbond eerder bijna ten onder ging aan de verhoging van de AOW-leeftijd. 

Volledig scherm
Hans de Boer (VNO-NCW) en Han Busker (FNV) verlaten het Johan de Witthuis © ANP