Nog geen beslissing over gaswinning Groningen
Uiterlijk in maart moet duidelijk zijn met welk niveau de gaswinning in Groningen kan worden verminderd. Op korte termijn wordt nog geen beslissing genomen, aldus verantwoordelijk minister Wiebes (Economische Zaken) vanmiddag na afloop van de eerste ministerraad van het jaar.
Delen per e-mail
De gaswinning is een gezamenlijk probleem van het hele kabinet
In het regeerakkoord is een vermindering van 1,5 miljard kubieke meter tot 20 miljard afgesproken, maar Wiebes benadrukt dat gezocht wordt naar mogelijkheden het niveau verder naar beneden te brengen. Hoeveel meer mogelijk is, moet blijken uit een inventarisatie. ,,We zijn er heel druk mee bezig. Het is heel ingrijpend, want het betekent dat we heel snel moeten overschakelen naar een ander type brandstof of duurzame oplossingen." Dat onderzoek moet dit kwartaal zijn afgerond.
Volgens Wiebes is er binnen de ministersploeg afgesproken dat de gaswinning een gezamenlijk probleem van het hele kabinet is, dat de volle aandacht verdient. ,,We hebben met elkaar afgesproken op korte termijn zoveel mogelijk vermindering van het gaswinningsniveau te krijgen."
Minister van Financiën Wopke Hoekstra wil niet zeggen of minder gaswinning betekent dat het kabinet extra moet bezuinigen. ,,We hebben met z'n allen afgesproken dat we het goed vinden om 14,5 miljard euro te investeren in onderwijs, veiligheid en zorg. Laten we de gasdiscussie separaat voeren. Ik kan er geen ja/nee-antwoord op geven."
Hoekstra benadrukt Wiebes de tijd te willen geven. ,,Ik wil hem geen deadline opdringen. Hij is van nature een ongeduldig persoon, ik ben van nature een ongeduldig persoon, maar in Groningen zijn ze natuurlijk nog veel ongeduldiger."
Schade
We kunnen nu niet ineens bedrijven het faillissement in duwen en mensen bij vijf graden Celsius televisie laten kijken
De gaswinning staat na de forse aardbeving in Zeerijp maandag weer bovenaan de politieke agenda. Het dorp werd getroffen door een beving van 3,4 op de schaal van Richter, de zwaarste beving in de Groningen sinds 2012. Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft meer dan 2.000 meldingen over schade binnengekregen. In 62 gevallen is de schade dusdanig dat de bewoners zich onveilig voelen. De talloze bevingen in Groningen zijn een gevolg van de aardgaswinning in het gebied.
De voorgenomen vermindering gaat de boze Groningers niet ver genoeg. Zij zien het liefst dat de gaskraan volledig dicht wordt gedraaid. ,,Met de verduurzaming in gedachten is dat op langere termijn helemaal niet vreemd, maar we moeten nu kijken naar de mogelijkheden op korte termijn", zegt Wiebes. ,,We kunnen nu niet ineens bedrijven het faillissement in duwen en mensen bij vijf graden Celsius televisie laten kijken."
Premier Rutte benadrukte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de opbrengsten van de gaswinning geen rol spelen bij de afweging hoeveel de gaskraan dicht kan. ,,De bijdrage aan de rijksbegroting is geen factor", zei hij resoluut. De premier wilde niet veel kwijt over de schade-afhandeling, behalve dat de Groningers binnen een paar weken duidelijkheid moeten krijgen over het te volgen protocol. ,,Het is klip en klaar dat inwoners die het aangaat recht hebben op schadevergoeding. Dat moeten we snel regelen."
Bezoek
Wiebes bracht woensdag een bezoek aan Zeerijp, in een poging de bevolking gerust te stellen. Dat bleek een lastige opgave. De minister werd opgewacht door tientallen woedende Groningers, die vooral klaar zijn met beloftes uit Den Haag. ,,Wanneer dringt het nou eens tot jullie door dat deze provincie geen kolonie is die je kunt uitmelken", beet een man hem toe. ,,Ik doe mijn best’’, kon Wiebes in het voorbijgaan nog net zeggen.
De bewindsman zei haast te willen maken met het nieuwe schadeprotocol voor aardbevingen. ,,Het kan niet zo zijn dat mensen met schade nu al zo lang moeten wachten", zei hij. In het nieuwe schadeproces is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) niet meer direct betrokken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
Mark Rutte doet boekje open over klunzig moment bij Beatrix
Demissionair minister-president Mark Rutte is soms ietwat onhandig en dat resulteerde erin dat hij jaren geleden Beatrix, destijds nog koningin, bijna vloerde toen hij een bezoek aan haar bracht. Hij vertelt de anekdote nu in de podcast van zijn studievriend Jort Kelder. -
PREMIUMINTERVIEW
Omtzigt neemt even gas terug: ‘Het gebrek aan tegenmacht sloopt ook mij’
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beet zich als een bezetene vast in drie affaires tegelijk en moet nu even een tandje terugschakelen. Het was allemaal te slopend, zegt hij na afronding van een nieuw boek met verbeterplannen voor de rechtsstaat. ,,Ik moet minder gaan werken, maar ik wil door.’’ -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
PREMIUMVerkiezingen
Wind, zon of toch ook kernenergie? Zo willen politieke partijen de economie vergroenen
Nederland is in crisis. Wat is het effect op onze economie? In aanloop naar 17 maart geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van wonen, werken, duurzaamheid, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 2: Hoe vergroenen we de economie? Aan het woord Tom van der Lee (GroenLinks) en Mark Harbers (VVD).
-
VIDEO7
Rutte wil risico nemen nu Nederlanders de coronamaatregelen ‘aardig zat zijn’
Het kabinet wil versoepelingen toestaan en daarbij een ‘beetje risico nemen’, omdat Nederland de coronamaatregelen ‘zat is’. ,,Op zijn Hollands gezegd: het moet wel vol te houden zijn", zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie. -
PREMIUM
Khadija Arib onder vuur door anonieme critici: ‘Beeld dat het niet-wetende publiek heeft, klopt voor geen meter’
De populaire Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt na een harde aanval van anonieme critici ook bijval van Kamerleden. Woensdagmiddag publiceerde RTL Nieuws een verhaal waarin Arib wordt weggezet als ‘manipulatief’. Vijanden willen haar herverkiezing voorkomen. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen.