Volledig scherm
© ANP

Nog geen datum bekend voor snelheidsverlaging

Het kabinet weet nog niet wanneer de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen precies zal ingaan. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil voor 1 december met een plan van aanpak komen. Ze zegt dat de verlaging niet van de ene op de andere dag kan worden doorgevoerd.

De snelheidsverlaging vergt voorbereidingen, zoals het plaatsen van nieuwe verkeersborden langs de kant van de weg.

Volgens het kabinet kan ‘enig moment’ worden besloten dat de snelheid weer kan worden verhoogd, bijvoorbeeld als de auto’s die op de Nederlandse wegen rondrijden schoner worden of als de stikstofuitstoot door andere maatregelen flink is afgenomen. Premier Mark Rutte benadrukt dat dit niet op korte termijn valt te verwachten.

Rutte baalt van de ‘rotmaatregel’, maar die is volgens hem wel nodig ‘om te voorkomen dat Nederland op slot gaat’ en banen verloren gaan. ,,Ik vind het verschrikkelijk als VVD’er. Maar banen gaan boven snelheid’’, zegt Rutte over de snelheidsverlaging. ,,Als mensen met de kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken.’’

De verlaging van de maximumsnelheid is niet de enige maatregel in de strijd tegen de stikstofcrisis. We zetten het volledige pakket hier op een rij.