Nog geen kind terug bij toeslagenslachtoffers, speciaal team moet 1115 kinderen gaan helpen
Een speciaal team moet de uithuisgeplaatste kinderen helpen van gezinnen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil de zaken van de 1115 kinderen uit laten pluizen en actie ondernemen. Toch is het tijdens een proefproject nog niet gelukt een kind terug bij de ouders te krijgen.
Wel is in enkele gevallen contact hersteld, tussen ouders die door de belastingdienst ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en hun kinderen die uit huis werden geplaatst. Bij het proefproject waren 13 ouders en 30 kinderen betrokken. Bijna een half jaar nadat naar buiten kwam dat tussen 2015 en 2019 1115 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst, wordt het zogenaamde ondersteuningsteam (OT) nu landelijk opgetuigd.
Minister Franc Weerwind (rechtsbescherming) zegt in een interview met deze site dat het noodzakelijk is. ,,Ik vind dat we ons echt maximaal moeten stretchen om deze groep te helpen. Er is als overheid als geheel gefaald. Ik ben geschrokken van de verhalen van moeders die ik heb gehoord.”
Doordat de belastingdienst ouders ten onrechte dwong toeslagen terug te betalen, kwam een aantal in grote financiële problemen. Die hadden grote effecten op hun levens: veel relaties strandden, maar ook honderden kinderen werden uit huis geplaatst. Of de financiële problemen aan de basis van die uithuisplaatsingen lagen, wordt nu onderzocht door de inspecties van de betrokken ministeries. Weerwind staat er voor open dat onderzoek uit te breiden met een commissie, mochten er aan het einde van het jaar nog prangende vragen zijn als de inspecties met hun resultaten komen.
Aan het ondersteuningsteam ondertussen de taak ouders te helpen, maar ook te ontrafelen wat vooruitlopend op een uithuisplaatsing én daarna is gebeurd. Uit de CBS-cijfers bleek ook dat 420 kinderen nog niet waren teruggekeerd naar de toeslagenouders. Niet in alle gevallen zal het mogelijk zijn daar verandering in te brengen, waarschuwt Weerwind. ,,En zo ver zijn we ook nog niet, mensen hebben tot nu toe hun verhaal verteld, ze willen hulp en een luisterend oor.”
Afdwingen
Die hulp is volgens de minister veelomvattend. Het team van experts - waaronder gedragswetenschappers, psychologen en kenners van jeugdzorg - moet ook helpen bij praktische problemen. Is er bijvoorbeeld sprake van woningnood, dan verwacht de minister dat er op een ‘creatieve manier’ bemiddeld wordt. Toch kan het team zelf geen beslissingen afdwingen, om kinderen bijvoorbeeld naar huis terug te laten keren. Het kan wel contacten leggen met jeugdzorginstellingen, hulpverleners en input geven.
Ouders moeten ook gratis rechtsbijstand krijgen. Op dit moment is Weerwind in gesprek met de branchevereniging van advocaten, om te zorgen dat er ook daadwerkelijk mankracht beschikbaar is - binnen de advocatuur geldt een tekort.
Kijk hier onze video's over de toeslagenaffaire:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel kinderen zijn onterecht uit huis geplaatst door toeslagenaffaire: ‘We nemen dit heel serieus’
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMInterview
Sylvana Simons: 'Ik heb geen man nodig, dat weet ik nu honderd procent zeker’
De ijzeren Haagse agenda en fysiek ongemak dicteren haar leven. Toch is Sylvana Simons (52) op de ‘beste plek’, als politiek leider van BIJ1 en als oma van een kleindochter van drie. ‘De man was een grote bepalende factor in m’n leven, dat is nu echt niet meer zo,’ vertelt ze in dit interview uit ons weekendmagazine Mezza.
-
update
Kamer wil harde aanpak KLM: ‘Bedrijf steekt middelvinger op naar belastingbetaler’
-
-
-
Dit jaar 40 Marokkanen gedwongen uitgezet, Kamer vindt juichstemming bij kabinet misplaatst
In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn veertig Marokkanen die in Nederland geen recht hebben op asiel gedwongen uitgezet. Nog eens 203 Marokkanen zitten in vreemdelingendetentie in afwachting van hun uitzetting. -
CU-leider Bikker: ‘Opzeggen vluchtelingenverdrag is enkel stoer plan’
Partijen die het VN-vluchtelingenverdrag willen opzeggen of vinden dat asielzoekers hun aanvraag in Rwanda moeten afwachten, ontkennen volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker de realiteit. ,,Ik kan ook wel achter een gordijn gaan staan en net doen alsof er geen vluchtelingen zijn, maar die vluchtelingen zijn er helaas.”
40 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerF.W.J. Hoogsteder
Arno Luinenburg
Hanneke Meer
Hans Geel
Cornelis Woester