Volledig scherm
De officiële filmposter. © Doxy Films

NPO ruimt uur in voor intieme docu over Jesse Klaver

De NPO zendt op 4 september een documentaire uit over GroenLinks-leider Jesse Klaver. De film is gemaakt door Joey Boink, die tijdens de verkiezingscampagne een jaar lang in dienst was van GroenLinks. 

Quote

Ik was er altijd bij, óók bij de spontane momenten. Een buiten­staan­der had deze film niet kunnen maken

Joey Boink

‘Jesse’ biedt naast achter de schermen-beelden van campagnebijeenkomsten ook een inkijkje in het privéleven van Klaver. Zo zijn beelden te zien van de uitvaart van zijn in april overleden moeder.

Boink was tijdens de campagne ‘beeldvoerder’ van GroenLinks. Daar volgde hij lijsttrekker Klaver met zijn camera op de voet. De filmpjes werden gebruikt in de campagne. Nadat hij op 1 mei vertrok bij de partij, stapte Boink met het ruwe materiaal naar een producent. Die zag direct brood in een film. GroenLinks stond het beeldmateriaal vervolgens kosteloos af.

De film is volgens producent Doxy Films ‘bijzonder’, omdat Boink in de campagne innig bevriend is geraakt met Klaver. In de film sporten de twee samen en gaan zij na de begrafenis van Klavers moeder naar haar huis om spullen op te ruimen. ,,Dat zijn heftige scènes'', vindt Boink. ,,De film biedt een uniek perspectief, namelijk van binnenuit. Ik zat in Den Haag in de kamer naast Jesse. Ik was er altijd bij, óók bij de spontane momenten. Een buitenstaander had deze film niet kunnen maken.''

Wouter-tapes

Volledig scherm
Jesse Klaver op het Binnenhof. © ANP

Volgens Boink is Jesse daarmee anders dan de politieke documentaires die gemaakt zijn over SP-voorman Emile Roemer (Tussen Pieken en Peilen) en PvdA-leider Wouter Bos (De Wouter-tapes), juist omdat hij onderdeel was van het campagneteam.

Toch is het volgens Matthijs van de Laar van Doxy ‘geen GroenLinks-film’. ,,De partij heeft niet meebetaald aan deze film.'' Indirect deed GroenLinks dat echter wel, omdat Boink tijdens de campagne op de loonlijst stond. Dat erkent Van de Laar. ,,Maar de partij heeft Joey niet ingehuurd om een docu te maken.''

GroenLinks wees voor de verkiezingscampagne verzoeken af van een aantal onafhankelijke filmmakers die een documentaire wilden maken. Boink draaide echter al wel met het plan voor een nieuwe documentaire in zijn achterhoofd. ,,Het is geen compilatie van campagnevideo’s'', belooft de filmmaker, die in 2015 werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn documentaire Burden of Peace.

De film duurt 52 minuten en wordt maandag 4 september om 21 uur uitgezonden door BNNVARA, zo maakt de omroep vanmiddag bekend op de presentatie voor het nieuwe tv-seizoen. Daar zijn ook de eerste fragmenten te zien.