Volledig scherm
Staatssecretaris van Financiën Menno Snel © EPA

Oeps: D66 stemt per ongeluk voor motie over ‘Nederland belastingparadijs’

Een pijnlijke blunder in het Europees Parlement. Niet alleen PvdA, GroenLinks en SP stemden voor een motie die Nederland op de zwarte lijst van belastingparadijzen zet, maar ook D66: de partij van staatssecretaris van Financiën Menno Snel zelf. 

Quote

Er is met knippen en plakken iets fout gegaan. Heel vervelend

Sophie in ’t Veld, D66

Een onbedoelde fout, geeft Europarlementariër Sophie in ’t Veld toe tegen het FD. ,,Er is met knippen en plakken iets fout gegaan. Heel vervelend. We hebben soms wel duizenden amendementen per dag. Ik ben er altijd heel nauwgezet in dus er gaat niet vaak iets fout. Maar nu dus wel.’’ De partij heeft alsnog laten vastleggen tegen te zijn, maar aan de uitslag kan niets meer worden veranderd. 

Het parlement stemde gisteren in Straatsburg met 408 tegen 205 stemmen in met een motie van Paul Tang (PvdA) om de vijf EU-landen als belastingparadijzen aan te merken. ,,Dit is een historische uitspraak en het helderst mogelijke signaal dat Nederland moet breken met het verleden’’, aldus Tang. Net als Luxemburg, Malta, Ierland en Cyprus hoort Nederland vanaf nu op een zwarte lijst van fiscaal foute landen. 

Ontwijking

Door ‘agressieve belastingplanning’ van Nederland lopen andere EU-landen 11,2 miljard aan belastinginkomsten mis, staat in een rapport dat gisteren door het Europees Parlement werd aangenomen. In ‘t Veld meent wel dat Nederland dergelijke agressieve belastingplanning mogelijk maakt, maar benadrukt tegelijkertijd dat Snel alles op alles zet om ontwijking lastiger te maken. Ze wil ons land dan ook niet ‘op deze manier labelen’, zegt ze tegen de krant. 

Tang kan wel lachen om de fout. ‘Foutje, bedankt! En vond het nog zo dapper dat de D66-parlementariërs eindelijk durfden toe te geven dat Nederland een belastingparadijs is’, tweet hij.