Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren

Ollongren: geen referendum over zomer- of wintertijd

D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil geen referendum houden over invoering van de zomer- of wintertijd als permanente tijd. Wel organiseert ze nog voor de jaarwisseling een flitspeiling onder een kleine groep Nederlanders.

Quote

Een flitspei­ling kun je heel snel doen

Minister Ollongren

Dat zei de minister vanmiddag na afloop van de ministerraad. Eerder deze week drong de SP in de Tweede Kamer aan op een referendum over het onderwerp. ,,In dit geval lijkt het mij beter om een peiling te houden, en geen referendum”, zegt Ollongren. ,,Een flitspeiling kun je namelijk heel snel doen.”

Vorige maand kondigde de minister al aan dat er zo’n peiling zou komen. Die wordt uitgevoerd door een extern bureau. Het is een enquête onder een kleine, representatieve groep Nederlanders. Ollongren weet niet hoe groot de groep ondervraagden zal zijn. ,,Dat laat ik aan de professionals over, ik kan dat nu nog niet zeggen.”

Raadgevend referendum afgeschaft

De D66-minister schafte eerder dit jaar het raadgevend referendum af. ,,Dat was ook een heel slecht instrument hiervoor geweest”, zegt Ollongren. ,,Dan had je eerst een wet moeten hebben, dan zouden we jaren verder zijn geweest.”

Hoewel de flitspeiling snel kan worden uitgevoerd, heeft Ollongren geen haast om een knoop door te hakken over de zomer- of wintertijd. De Europese Commissie wil dat alle lidstaten vóór 1 april 2019 hun definitieve keuze maken. ,,Dat is wel heel erg snel”, zegt de minister nu al. ,,Ik denk dat wij meer tijd nodig hebben.”

Meer uitleg van Brussel

Ollongren vraagt eerst een betere uitleg van de Europese Commissie over wat de voor- en nadelen zijn van een permanente zomer- of wintertijd. Brussel moet een zogeheten impact assessment leveren, met daarin onder meer de financiële gevolgen van de verschillende opties.

Ook wil het kabinet dat alle Europese lidstaten straks op één lijn zitten. ,,We moeten voorkomen dat er binnen Europa allemaal verschillende tijdzones komen”, zegt Ollongren. Volgens haar behoort het zeker tot de mogelijkheden dat er niets verandert. ,,Als Europa hier niet uit zou komen, dan blijft alles zoals het is.”

In de nacht van zaterdag op zondag 28 oktober gaat de wintertijd in. De klok gaat dan een uur achteruit, waardoor iedereen een uurtje langer kan slapen. Zelfs als Europa volgend voorjaar een keuze maakt tussen zomer- of wintertijd, duurt het nog minstens tot oktober 2019 voordat de permanente tijd wordt ingevoerd.

Volledig scherm
De klok gaat 28 oktober weer een uur achteruit, waardoor iedereen een uurtje langer kan slapen. © shutterstock