Volledig scherm
Kajsa Ollongren (D66), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wordt wegens langdurige ziekte vervangen. © Guus Schoonewille

Ollongren: Helaas ben ik nog te ziek om mijn werk te doen

STOELENDANS IN KABINETMinister Kajsa Ollongren (D66) wordt vanwege complicaties bij haar ziekte tijdelijk ontheven uit haar functie van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook is ze voorlopig geen vicepremier. Ze heeft daar een dubbel gevoel bij, laat Ollongren in een mail aan D66-leden weten.

,,Helaas ben ik nog steeds te ziek om mijn werk te kunnen doen", schrijft ze. ,,Aan de ene kant vind ik het moeilijk dat ik mijn eigen werk niet kan doen, maar tegelijkertijd is het fijn dat collega’s mijn portefeuilles willen waarnemen. Ik ben ze daar dankbaar voor en ik weet zeker dat ze het uitstekend zullen doen.”

CDA-staatssecretaris Knops wordt vandaag benoemd tot minister en krijgt de leiding over het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij was al staatssecretaris op dat ministerie. Het onderdeel Wonen, waarvoor Ollongren ook verantwoordelijk was, gaat naar D66-collega Stientje van Veldhoven, die ook staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is. Van Veldhoven wordt vandaag benoemd tot minister voor Milieu en Wonen.

D66'er Wouter Koolmees - die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is - wordt vicepremier. De minister van Defensie, Ank Bijleveld, krijgt de AIVD in haar portefeuille.

Quote

De operatie is goed verlopen, maar er zijn andere medische complica­ties opgetreden

Minister Kajsa Ollongren

Sinds begin oktober zit Ollongren ziek thuis. Zelf vertelt ze daarover: ,,Ik heb enige tijd geleden een operatie gehad aan mijn bijholtes. Die operatie is goed verlopen, maar er zijn andere medische complicaties opgetreden. Gelukkig lijken die goed behandelbaar, maar het kost daarom nog wel tijd voordat ik volledig ben hersteld. Dat vraagt me om ook te werken aan het versterken van een deugd die ik niet zo goed beheers: geduld.”

Knops verving haar de laatste weken al als minister. Dat de situatie van Ollongren ernstig was, bleek deze week. Zij moest toen een belangrijk begrotingsdebat van haar ministerie in de Tweede Kamer aan zich voorbij laten gaan. Volgens ingewijden zouden medicijnen niet goed aanslaan. Daardoor werd ze later nog eens in het ziekenhuis opgenomen. 

D66-voorman Rob Jetten wenst Ollongren via Twitter van harte beterschap. ,,Sterkte, Kajsa! Op een goed herstel en een spoedig weerzien. We gaan je missen deze herfst in Den Haag, maar je werk is in goede handen.”

Nieuwe situatie

De nieuwe situatie duurt in ieder geval tot de kerstvakantie. Knops en Van Veldhoven zijn vanmiddag op paleis Huis ten Bosch door de koning beëdigd tot minister. Ollongren zal volgende week zaterdag niet op het D66-congres in Breda aanwezig zijn. Ze zou daar samen met partijgenoot en collega-minister Sigrid Kaag de leden toespreken.     

De stoelendans is ‘voor niemand ideaal, maar we gaan het samen oplossen’, zei Van Veldhoven na afloop van de ministerraad. De keuze was volgens haar ‘gewoon pragmatisch’. ,,We hebben gekeken naar welke terreinen dicht bij elkaar liggen.’’

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander beëdigt vrijdagmiddag twee nieuwe ministers. Raymond Knops en Stientje van Veldhoven komen langs op paleis Huis ten Bosch. © ANP