Ollongren: In gesprek met burgemeesters over demonstratierecht
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat met burgemeesters in gesprek over het recht van demonstratie en de afwegingen die kunnen leiden tot een afgelasting.
Delen per e-mail
Ollongren reageerde op vragen van Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu, die wilde weten hoe het kan dat de antipietendemonstratie bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum werd afgelast. ,,Er was een vergunning afgegeven, maar die werd op het allerlaatste moment ingetrokken. Dat gebeurt vaker de laatste tijd", aldus Kuzu, die de minister vroeg of die besluiten niet onafhankelijk getoetst zouden moeten worden.
Ollongren benadrukt het belang van het recht op demonsteren. ,,De Amsterdamse burgemeester Van der Laan zei altijd: Het recht op demonstreren is bijkans heilig. Daar sluit ik me bij aan."
De Amsterdamse burgemeester Van der Laan zei altijd: Het recht op demonstreren is bijkans heilig. Daar sluit ik me bij aan
Tegelijkertijd moet de lokale overheid een afweging maken of een demonstratie ook kan plaatsvinden. Er moet een inschatting gemaakt worden van het risico op problemen. Volgens de bewindsvrouw heeft de burgemeester van Dokkum de afweging gemaakt dat de kans op onordelijkheden bij het protest te groot was.
De minister zegt niet de indruk te hebben dat er te gemakkelijk wordt gegrepen naar 'de kans op onordelijkheden' om demonstraties te voorkomen. ,,Maar ik ben wel bereid om het gesprek met lokale overheden aan te gaan om te kijken hoe er met dit soort situaties wordt omgegaan."
Blokkade
Voorstanders van Zwarte Piet blokkeerden afgelopen zaterdag de A7 bij de afslag Oudehaske om een aantal bussen van demonstranten van Kick Out Zwarte Piet tegen te houden. De actiegroep zou gaan demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Na de blokkade werden de bussen teruggestuurd uit angst voor ongeregeldheden. De demonstratie werd alsnog verboden.
Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag bekendgemaakt een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de blokkade. Het blokkeren van de snelweg is strafbaar. Door de blokkade ontstonden er lange files. Volgens Rijkswaterstaat ontstonden er meerdere ongelukken in de file.
Traditie
Kuzu vroeg de minister ook naar het optreden van Raymond Knops, de kersverse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die zei zondag bij WNL Op Zondag dat Zwarte Piet zwart moet blijven. ,,Bij ons in het dorp in elk geval wel.'' De CDA'er gaat daarmee in tegen minister Van Engelshoven van Cultuur, die juist vindt dat tradities met hun tijd moeten meegaan.
Volgens Ollongren spreekt het kabinet wel degelijk met één mond, maar bewijzen Knops' opmerkingen dat Nederland 'groots is in diversiteit'. ,,Er bestaan veel emoties over dit onderwerp, van zowel voor- als tegenstanders. Ik hoop dat er ook ruimte is voor begrip van beide kanten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opinie
Durf te kiezen als je een andere landbouw wilt
Wie zoveel mogelijk boeren in het zadel wil helpen én houden, kan deze verkiezingen het best op een groene partij stemmen. Deze zijn door de Caring Farmers benoemd tot echte kringlooplandbouwpartijen. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMop de lijst
Femke Merel van Kooten snapt dat niet alles meteen kan: ‘Ik kook zelf nu ook nog op gas’
Met lezen en wandelen met de hond ontspant Femke Merel van Kooten-Arissen van haar drukke politieke werk. Van Kooten komt uit Woerden, daar woont ze samen met haar man en kind, en twee kinderen uit een eerder huwelijk. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen is ze lijsttrekker voor Splinter. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Opinie
Eerlijke handel mag niet weer vier jaar wachten
Nederland moet breken met verdragen die goed zijn voor multinationals. Globalisering versterkt onder meer de oneerlijke concurrentie voor werknemers en boeren, stellen vier maatschappelijke organisaties.
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMministers in crisistijd
‘Bij Hugo zie je aan zijn gezicht dat hij het zwaar heeft, Wouter krijgt vlekken’
Het kabinet regeert in een permanente crisis. Dat doet iets met de ministers, die ook moeten waken voor hun eigen welzijn. Vier bewindslieden vertellen openhartig hun verhaal: over stress en hoe je je rust pakt. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.