Volledig scherm
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa OIlongren (r) tijdens het partijcongres van D66, met naast zich onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. © ANP

Ollongren zegt wat Rutte niet durft: Britten, zie af van de brexit

Vicepremier Kajsa Ollongren roept het Britse parlement op om van het naderende vertrek uit de Europese Unie af te zien. ,,Brexit levert niets op behalve een steeds groter wordende chaos’', zei de D66-minister van Binnenlandse Zaken op het congres van haar partij. 

Nu het Lagerhuis komende week stemt over de brexit, vraagt ze de Britse Tweede Kamer zich te bedenken en toch in de EU te blijven.

De Nederlandse regering is altijd tegen het vertrek van de Britten geweest en maakt zich, nu dat in grote wanorde dreigt te gaan verlopen, met de dag meer zorgen. Maar premier Mark Rutte slikt oproepen als die van Ollongren tot dusver in, uit angst dat die in Londen als bemoeizucht van het vasteland worden opgevat en alleen maar averechts werken.

Zogenaamde sterke man

Ollongren wijt de ,,ontsporing’' van het Verenigd Koninkrijk aan de opkomst van ,,de zogenaamde sterke man’'. Aan brexiteers als Boris Johnson en Nigel Farage, zelfverklaarde ,,ridders van de soevereiniteit’' die nu ,,onder de tafel zitten terwijl premier Theresa May hun rommel probeert op te ruimen’'. Ze waarschuwde dat zulke sterke mannen overal de macht proberen te grijpen.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.