Ombudsman: klacht over etnisch profileren niet serieus genomen

VIDEOMensen die zich etnisch geprofileerd voelen door de overheid dienen zelden een klacht in. De belangrijkste reden: klagen heeft toch geen zin. Dat moet anders, stelt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. ,,Dit schaadt het vertrouwen in de overheid.”

 1. Ook telefoonverkeer hoort controleerbaar te zijn
  commentaar
  25

  Ook telefoon­ver­keer hoort controleer­baar te zijn

  Mark Rutte woont al bijna dertig jaar in hetzelfde appartement, zweert nog bij zijn oude Saab en gebruikte tot voor kort nog een ouderwetse mobiele telefoon waarmee hij niet op internet kon. Onlangs moest hij een nieuwe televisie kopen, omdat zijn oude beeldbuis het moderne tv-signaal niet meer kon verwerken. Het is juist die hang naar ‘alles bij het oude laten’ die Rutte nu in de problemen brengt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
 2. Familie van Humeyra eist dat agenten worden ontslagen na discriminerende appjes
  Play
  video / update

  Familie van Humeyra eist dat agenten worden ontslagen na discrimine­ren­de appjes

  De familie van de eind 2018 doodgeschoten Rotterdamse scholiere Humeyra is ‘totaal van de kaart’ vanwege de racistische appjes van agenten over Humeyra. In die appjes wordt onder meer gezegd ‘weer een Turk minder’. De familie eist dat de agenten worden ontslagen, laat advocaat Richard Korver weten, die nu door de familie is benaderd. Volgens de politie ging het om cynisch bedoelde appjes gericht aan de rechtspraak, na de spijtbetuiging van de later veroordeelde dader. De agenten werden daarom ‘slechts’ berispt.