Omstreden 2G-plan op de lange baan, ‘langere avondlockdown dreigt’
VIDEO'SHet kabinet bevriest het controversiële plan om ongevaccineerden buiten te sluiten (2G). Ook de uitbreiding van de coronapas naar werk en onderwijs gaat op de lange baan. Het ontbreekt aan voldoende politiek draagvlak, tegelijk is het te vroeg om al sectoren te heropenen. Voor de avondlockdown dreigt dus verlenging.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) meldt het uitstel vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. ,,Met de hoge infectiedruk nu en de aanhoudende druk op de zorg verwachten we niet dat er op korte termijn ruimte ontstaat om delen van de samenleving verder te openen met 2G.”
Ook de onzekerheden rond de nieuwe omikronvariant gooien roet in het eten, merkte de minister bij de inbreng van diverse fracties op de voorstellen die deze week behandeld zouden worden. ,,Daardoor is steun onvoldoende zeker.”
Echt nodig
Volgens De Jonge is 2G ‘echt nodig’. ,,Anders blijven sectoren als de nachthoreca nog gesloten‘’, zei hij vanmiddag. ,,En we willen ook dat evenementen weer van start kunnen. We willen zo open mogelijk de tweede helft van deze winter door. Want willen we alles open voor wie het veilig kan, of alles dicht voor iedereen? Ik denk dat dat laatste niet verantwoord is.’’
Hij hoopt de Kamer te kunnen overtuigen de komende weken, onder andere door te wijzen op resultaten in landen waar al een 2G-beleid van kracht is. Volgens De Jonge is 2G de komende weken niet nodig, omdat het aantal besmettingen nu zo hoog is, dat er strengere maatregelen nodig zijn. ,,Dus laten we die tijd nemen om te proberen de Kamer te overtuigen. We willen zo breed mogelijke steun.’’
Horecabaas Johan de Vos over de 2G-plannen en de avondlockdown:
Avondlockdown
Het kabinet pleit er nu voor om de plannen in januari te behandelen. Door de aanhoudende golf infecties en ziekenhuisopnames en het uitstel van de 2G-regels dreigt wel een langere avondlockdown, bevestigt een Haagse ingewijde. Al wil De Jonge daar formeel niet op vooruitlopen.
,,De verwachting is dat we de komende dagen over de piek van het aantal besmettingen heen raken, maar met zo'n voorspelling moeten we voorzichtig zijn’’, zei hij vanmiddag. ,,Of die daling voldoende is om volgende week de avondlockdown te versoepelen, moeten we echt nog even afwachten. Eerst kijken we het nieuwe OMT-advies van komende vrijdag. De druk op de zorg is nog te hoog en er is heel veel onzekerheid over de gevolgen van de nieuwe omikron-variant. Volgende week dinsdag nemen we het besluit.’’
Deze week zou de Tweede Kamer debatteren over uitbreiding van de coronapas (3G) naar werkvloer en het onderwijs. Ook het plan om alleen nog gevaccineerde of genezen personen in horeca, bij concerten en festivals toe te laten (2G) zou behandeld worden. Daar riskeerde het kabinet een forse politieke nederlaag, alleen VVD en D66 toonden zich voorstander.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Een massief blok in de Tweede Kamer is fel gekant tegen 2G. Onder meer coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks gaven aan meer heil te zien in 1G - iedereen testen. Maar dat kost wekelijks tussen de 200 miljoen en 1,4 miljard euro, al naar gelang het type test en de sectoren waar 1G zal gelden. CDA en PvdA houden de kaarten nog tegen de borst.
ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker is tevreden met het uitstel: ,,Wel moeten we werk maken van een langetermijnstrategie over hoe we gaan leven met corona. Nu is maximale creativiteit nodig om te zorgen dat iedereen ook op lange termijn mee kan blijven doen in de samenleving. Zoveel mogelijk testen is een belangrijk onderdeel van die strategie.” PVV-Kamerlid Fleur Agema is ‘dankbaar’ dat de Kamer ‘de pauzeknop indrukt’: ,,De wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt voor 2G en ook voor 3G op werk en in het onderwijs. Ik hoop dat het ook tot afstel komt.”
D66-Kamerlid Jan Paternotte baalt juist: ,,Het alternatief is een langere lockdown, een winterslaap in de avond. Nederland stelt zulke lastige keuzes steeds maar uit. We zitten in een avondlockdown, dit is een manier om er sneller uit te stappen. Voor ondernemers, cultuurmakers, voor alles wat niet kan doorgaan. Land na land gebruikt dit om open te blijven.”
Tweedeling
Critici stellen dat het 2G-protocol een tweedeling in de toch al gepolariseerde samenleving veroorzaakt. Volgens berekeningen van het Outbreak Management Team kan 2G wel flink helpen tegen besmettingen en ziekenhuisopnames. Vergeleken met 3G kan het aantal infecties gehalveerd worden, het aantal ziekenhuisopnames zou met dik 80 procent dalen.
Het kabinet houdt daarom ‘onverminderd’ vast aan 2G en een bredere inzet van de coronapas, schrijft De Jonge: ,,Zonder toepassing van 2G zullen bepaalde sectoren, zoals delen van de horeca, cultuurinstellingen en evenementen, langer dan nodig gesloten moeten blijven.” In januari zal meer duidelijk zijn over de nieuwe omikronvariant, ook worden de effectiviteit van 3G en 2G beter onderbouwd. ,,Dat zijn cruciale bouwstenen die door uw Kamer betrokken kunnen worden.”
Pas op 11 januari praat de Kamer verder over het routeboekje rond 2G en 3G.
Vaccinatieplicht
De 2G-discussie is in diverse andere landen al ingehaald door het debat over een verplichte coronavaccinatie. Oostenrijk en Duitsland willen de inenting vanaf februari verplichten, andere landen werken met een plicht in diverse sectoren - de zorg, het onderwijs, defensie.
In Nederland is de prikplicht nu niet aan de orde. Kabinetsplannen zijn er niet, zei premier Rutte tijdens de laatste coronapersconferentie. ,,Maar je kunt ook niks uitsluiten.” En De Jonge zei daar vrijdag over: „Ik heb geleerd niet te stellig te zijn.”
Een Kamermeerderheid laat de optie van een verplichte coronavaccinatie ook open. Vorige week stemde het parlement over een motie van Forum voor Democratie tegen de vaccinatieplicht, maar die haalde geen meerderheid. Onder meer VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA stemden tegen die motie
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk hier onze nieuwsvideo's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM44
Wordt het opnieuw rustig bij de stemhokjes? ‘CDA en VVD profiteren bij lage opkomst’
Na de historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar leven er opnieuw zorgen dat de stemhokjes leeg blijven tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Zijn deze zorgen terecht? -
PREMIUMColumn15
Blijf niet thuis mopperen maar ga stemmen
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over het belang van je stem uitbrengen. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
ChristenUnie komt met alternatief voor ‘2G-beleid’: ‘Massaal testen van iedereen’
De ChristenUnie wil dat op de langere termijn iedereen, gevaccineerd of niet, zich steeds laat testen voor toegang. De partij doet dat als tegenvoorstel voor de plannen van het demissionaire kabinet. Daarin mogen mensen alleen naar bepaalde evenementen als zijn gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of eerder besmet zijn geweest. -
Duitsland doet het, Nederland overweegt het, maar: wat is 2G dan precies?
Het kabinet overweegt het zogenoemde 2G-beleid te gaan hanteren. Dat zou de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden fors aan banden leggen.
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
-
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
PREMIUM
Politiek worstelt met dilemma: coronadebatten over ditjes en datjes ontnemen zicht op lange termijn
De Tweede Kamer steunt de avondlockdown, maar is het ‘jojobeleid’ van het kabinet zat. Het punt is wel: niemand heeft een glasheldere visie voor de lange termijn, ook de Kamer niet.
415 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerN Derksen
Mine-cher
elly zuidinga
Truus Geduld
Mine-cher