Omstreden renteverhoging studielening van de baan
De omstreden renteverhoging op studieleningen gaat niet door. D66-minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven concludeerde dinsdagavond in het finale debat in de Eerste Kamer dat het voorstel ‘niet op veel draagvlak kan rekenen’.
Delen per e-mail
De bewindsvrouw gaat daarom vandaag terug naar het kabinet voor beraad. Volgens ingewijden ligt de uitkomst echter wel vast: het kabinet zal het voorstel nog voor de stemming van dinsdag intrekken.
Van Engelshoven zag zich daartoe geroepen nadat de D66-fractie bij monde van senator Alexander Rinnooy Kan liet weten nog altijd ‘grote zorgen’ te hebben die zijn partijgenoot in het finale debat niet wist weg te nemen. Ook voormalig VVD-senator Anne-Wil Duthler, wier stem anders doorslaggevend was geweest, zei even daarvoor dat er een grote kans is dat ze volgende week niet voor het wetsvoorstel stemt. Haar eerder geuite twijfel blijft overeind, aldus Duthler.
Staatskas
Het wetsvoorstel haalt daarmee geen meerderheid, de gehele oppositie was al tegen. Het was hen niet duidelijk waarom de rente op studieleningen verhoogd moest worden. Volgens het kabinet is dat nodig voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën, maar dat vinden de meeste senatoren geen goed argument. De maatregel levert de staatskas pas in 2060 een bedrag van 226 miljoen euro op.
De maatregel werd afgesproken in het Regeerakkoord en kon direct op veel weerstand rekenen. Jongerenorganisaties keerden zich direct tegen de extra lasten, die gemiddeld voor 5000 euro extra schuld zouden zorgen. De Tweede Kamer ging in december met de kleinst mogelijke meerderheid akkoord.
In de achterbannen van regeringspartijen CDA en D66 groeide de afgelopen maanden het verzet. Geen van de partijen durfde echter de handen van het voorstel af te trekken, uit angst daar op een andere manier voor te moeten ‘betalen’. D66 schoof de schuld consequent in de schoenen van CDA en ChristenUnie, die de maatregel in het verkiezingsprogramma hadden staan. De christelijke partijen kaatsten echter terug dat zij de renteverhoging alleen hadden opgenomen met de bedoeling daarmee het gehele leenstelsel terug te draaien. Die ambitie werd echter gesmoord door VVD en D66, die vooralsnog vast blijven houden aan de opvolger van de basisbeurs, waarbij de basisbeurs als gift is vervangen voor een lening.
De VVD-fractie liet gisteravond bij monde van senator Jan Anthonie Bruijn nog weten de verhoging van de rente op studieleningen te kunnen billijken. Maar nadat D66’er Rinnooy Kan zijn kritiek staande hield, trok Van Engelshoven haar conclusie.
Studentenorganisaties hopen dat het sneven van de renteverhoging ertoe leidt dat uiteindelijk het gehele leenstelsel op de helling gaat. De kans daarop was al groter geworden, doordat GroenLinks onlangs de handen van het leenstelsel aftrok. Behalve VVD en D66 is daardoor alleen de PvdA nog voorstander van het leenstelsel, ook al zijn de sociaaldemocraten kritisch over de manier waarop de systeemwijziging uitpakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast: Massahysterie bij Viruswaarheid, een onbetrouwbare overheid en de arrogantie van Hoekstra
Wel een avondklok, geen avondklok, toch een avondklok. Protestgroep Viruswaarheid beleefde een knotsgekke week, en met hen heel Nederland. Bliksemsnel werd er een nieuwe spoedwet gemaakt, maar wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de overheid? En wat gebeurt er als het kabinet afspraken niet nakomt? In Zeeland weten ze daar meer van, want daar zou een marinierskazerne komen, maar die kwam niet. De verkiezingscampagne kent daarnaast de eerste blunderaar met een schaatsende Wopke Hoekstra. -
PREMIUMVerkiezingen
Wind, zon of toch ook kernenergie? Zo willen politieke partijen de economie vergroenen
Nederland is in crisis. Wat is het effect op onze economie? In aanloop naar 17 maart geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van wonen, werken, duurzaamheid, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 2: Hoe vergroenen we de economie? Aan het woord Tom van der Lee (GroenLinks) en Mark Harbers (VVD). -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
Scholieren schrijven brief naar Eerste Kamer: geen renteverhoging leenstelsel
Studentenorganisatie ISO en scholierenvakbond LAKS voeren de druk op de Eerste Kamer op. De jongeren willen dat de senaat de geplande renteverhoging op studieleningen wegstemt. Daarvoor brengen zij de generatie studenten in stelling die straks als eerste te maken krijgt met de hogere rente op hun studielening. -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld.
-
PREMIUMCommentaar
Hogere rente studielening is niet uit te leggen
Het kabinetsplan om de rente te verhogen voor nieuwe studenten is niet uit te leggen, betoogt chef parlement Hans van Soest. Studenten krijgen nu te maken met het slechtste van twee werelden: geen basisbeurs, en wel hogere rente. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
PREMIUM
AstraZeneca en zijn vaccin: hoe één farmaceut heel Europa tot waanzin drijft
Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement.