OMT komt vanavond bijeen voor spoedadvies, vrijdag coronapersconferentie
VIDEOHet gaat de verkeerde kant op met de coronagrafieken. Het kabinet vraagt daarom een spoedadvies van het OMT, vanavond komen de experts bijeen. Donderdag is er Catshuisoverleg, waarschijnlijk vrijdag is er weer een persconferentie. ,,We moeten een kentering zien of anders forceren.”
Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) woensdag na corona-overleg met premier Rutte, minister Grapperhaus en OMT-voorzitter Jaap van Dissel op het Binnenhof. ,,Het beeld is somber en zorgelijk, we zien al weken heel hoge aantallen besmettingen en een flinke toename van patiënten in de ziekenhuizen. De afgelopen twee dagen kwamen er al ruim zevenhonderd coronapatiënten bij. Dat is te veel, we moeten een kentering zien. Of we moeten die kentering forceren.”
Op verzoek van het kabinet praten de adviseurs van het OMT woensdagavond al over de situatie, waarschijnlijk vrijdag besluit het kabinet dan over extra maatregelen. Dan is er ook weer een persconferentie. De Jonge wil niet vooruitlopen op specifieke restricties, maar met de exploderende coronagrafieken lijken harde lockdown-regels onvermijdelijk.
Scholen
‘Alles ligt op tafel', zegt een ingewijde. Zelfs een schoolsluiting lijkt voor enkele OMT-leden en ingewijden geen absoluut taboe meer, nu veel basisschoolkinderen en hun ouders besmet raken. Maar anderen wijzen erop dat het OMT maandag nog schreef dat het primair en voortgezet onderwijs gespaard moeten worden. Dat kan, schreef Van Dissel in zijn advies, ‘als de samenleving elders meer opvolging geeft aan basisregels en meer beperkingen accepteert’.
Tekst gaat verder na de video
De Jonge wil er niet op vooruitlopen: ,,De rek is er totaal uit, daarom moeten we nooit makkelijk denken over nieuwe maatregelen. Die zullen altijd pijn doen. Daarom moeten we kijken: wat is er nodig, hoe eerlijk en hoe passend zijn maatregelen? Maar de zorg moet toegankelijk blijven, die komt in het gedrang.”
Het kabinet hoopte deze week een kentering te zien in de infectiegrafiek, maar die is nog niet te bespeuren. Met dinsdag ruim 23.000 nieuwe infecties, gemiddeld bijna 40 ic-opnames per dag en bijna 250 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen erbij staan alle seinen op rood.
Luister ook de podcast Politiek Dichtbij
Het kabinet worstelt meer dan ooit met de vraag wat te doen. Met de enorme virusgolf lijken sluiting van sectoren als de horeca of detailhandel, bezoekverboden en misschien zelfs scholensluiting effectief, maar de vraag is of er voldoende draagvlak voor is. ,,Meer dan acht op de tien mensen is volledig gevaccineerd, die zullen zich ook afvragen waarom ze zich aan maatregelen moeten houden”, stelt een Haagse bron. ,,Dat is veel ingewikkelder dan vorig jaar.”
Tekst gaat verder onder grafiek
Gisteravond opperde Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care snel en ‘keihard in te grijpen’. Ook de sluiting van scholen vindt hij noodzakelijk. Anders, stelt Gommers, is er over tien dagen ‘code zwart’ van kracht op de ic’s, waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet.
De Jonge sprak dat direct tegen. Hij stelt dat ‘we nog heel ver’ van code zwart vandaan zijn. Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei niet te verwachten dat dit zwarte scenario zich al de komende dagen of weken zal voordoen.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO'S
Kabinet: houd je aan basisregels, anders dreigen extra lockdown-restricties
Ook bij dagelijks gemiddeld ruim twintigduizend infecties en bijna 300 ziekenhuisopnames trekt het kabinet nu niet aan de noodrem. Er is nog altijd hoop dat een harde lockdown voorkomen kan worden. -
PREMIUM
Is 2G de weg uit de crisis of een bom onder de samenleving?
Het kabinet houdt voorlopig vast aan invoering van het 2G-systeem. Niet-gevaccineerden hebben daardoor minder bewegingsvrijheid. Het plan wekt veel emotie op, bleek ook gisteravond in Rotterdam. Ethici en filosofen tonen zich bezorgd. Ze vrezen dat het middel op langere termijn erger is dan de kwaal. ,,We zwemmen met z’n allen een fuik in waar we straks niet meer uitraken.” -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
63
Nieuwe stikstofdoelen uitgelekt: industrie moet 38 procent minder uitstoten, mobiliteit 25 procent
De industrie moet 38 procent minder stikstof uitstoten in 2030. En de uitstoot in de mobiliteitssector moet 25 procent lager. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
met podcast
Forse strafeis OM: De Mos moet 22 maanden cel en ‘beroepsverbod’ voor 4 jaar krijgen
Het Openbaar Ministerie vindt dat Richard de Mos 22 maanden onvoorwaardelijke celstraf moet krijgen voor omkoping, corruptie en samenspanning met partijsponsoren. Ook pleit het OM voor een politiek-bestuurlijk beroepsverbod van 4 jaar voor De Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui. Wat De Mos uitlegt als ombudspolitiek is ‘criminele vriendjespolitiek’, vindt justitie. -
Met video36
Kabinet waarschuwt voor structureel personeelstekort: ‘Daar hebben we allemaal last van’
Het zal in allerlei sectoren een probleem blijven om voldoende personeel te vinden. Met die waarschuwing komt het kabinet vandaag.