Volledig scherm
Pieter Omtzigt (CDA). © ANP

Omtzigt mag MH17-woordvoerder CDA blijven ondanks misstap

Ondanks 'onzorgvuldig' handelen mag Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt namens het CDA het woord blijven voeren over de ramp met de MH17. De vraag of hij een andere portefeuille zou moeten krijgen is volgens de woordvoerder van fractieleider Sybrand Buma 'niet aan de orde'. 

NRC Handelsblad meldt dat de CDA'er een Oekraïense nepgetuige in een zaal vol nabestaanden twijfel laten zaaien over de vliegramp. De krant schrijft dat op basis van geluidsopnamen en sms-verkeer waarover ze beschikt. De Oekraïner sprak tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam in mei van dit jaar een tekst uit die door Omtzigt zou zijn opgesteld. Zelf verbleef de Oekraïner tijdens de ramp elders. 

Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket. Maar de getuige verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat de MH17 werd neergeschoten. Vanuit Rusland is gesuggereerd dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager.

Berouw

Omtzigt toonde vanochtend op Twitter berouw over zijn actie. ,,In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik.''

Tegen NRC heeft Omtzigt gezegd dat hem niet duidelijk was of de man in Nederland al was gehoord en of de verklaring uit Duitsland wel bij het onderzoeksteam was aangekomen. Ook zegt hij tijdens een voorgesprek niet te hebben begrepen dat de man zelf geen ooggetuige was.

Fractieleider Buma werd gisteren op de hoogte gesteld over de kwestie. Hij wenst verder niet te reageren.