Volledig scherm
Thierry Baudet in de Tweede Kamer. © EPA

Ondanks ‘ranzige’ tweet is Forum in Brabant welkom aan onderhandeltafel

updateMet zijn ‘walgelijke’ tweet zette Thierry Baudet deze week kwaad bloed in de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte vindt dat Baudet zijn woorden royaler terug moet nemen. Desondanks gaan VVD en CDA in Brabant coalitieonderhandelingen aan met Forum voor Democratie.

Zijn tweet was ‘ranzig’, maar een krappe week later is Forum voor Democratie welkom bij VVD en CDA om te onderhandelen over een provinciebestuur in Brabant. Op het Binnenhof klonk tot nu alleen hoon over het feit dat Baudet een kaartjescontrole bij twee vriendinnen in de trein had opgeblazen tot een incident waarbij ‘Marokkanen’ hen zouden hebben ‘lastiggevallen’ in de trein. Maar volgens CDA-vicepremier Hugo de Jonge is dat een kwestie die ‘in Den Haag speelt’. ,,Niet in Brabant.’’

Daar ligt het lokaal bestuur op z’n gat nadat het CDA uit de coalitie stapte met VVD, D66, GroenLinks en PvdA. De stikstofcrisis en het boerenbeleid waren splijtzwam. Maar door Forum reddende engel te maken, zetten VVD en CDA hun ‘principes overboord’, vindt regeringspartner D66. ,,Onbegrijpelijk. Doe het niet!’’ twitterde Rob Jetten. ,,Juist in de week waarin Baudet Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond wegzet.” GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt zelfs dat VVD en CDA ‘extreemrechts het zadel in willen helpen’.

Prima

Bij de VVD werd eerder deze de week nog triomfantelijk vastgesteld dat Baudet zichzelf als racist had ontmaskerd, maar dat geluid is weg. Volgens premier Mark Rutte sluit de VVD ‘partijen niet uit’.  Alleen PVV-leider Geert Wilders werd geweerd door zijn minder-Marokkanenuitspraak, erkende hij.  Maar dat Baudet ‘ernaast zat’ met zijn tweet ‘is geen reden landelijke samenwerking met Forum uit te sluiten’. Dat in Brabant gesproken wordt ‘lijkt’ Rutte ‘prima’. 

Wel moet Baudet de tweet waarin hij ten onrechte ‘Marokkanen’ beschuldigde van wangedrag in de trein royaler rechtzetten, vindt Rutte. ,,En niet zo half als je nu doet. Vind ik niet zo sterk. Als je bagger in je tweets zet - en dat heeft ie gedaan - dan moet je het rechtzetten en excuses maken en zeggen: joh, ik zat fout”, oordeelt de premier.

Coulant

Het CDA is coulant. Vicepremier Hugo de Jonge zei eerder nog dat hij het ‘niet zag gebeuren’ dat Forum en CDA ooit ‘in een kabinet samen zouden werken’. Nu zegt hij dat hij het ‘een ranzige tweet’ vond, maar ook: ,,Brabant maakt zijn eigen keuzes.’’

Daar zit men al op één lijn. ,,De tweet kwam niet uit de provincie,’’ merkt Brabants FvD-leider Eric de Bier op. En VVD’er Christophe van der Maat: ,,Ik ben hier in gesprek met Eric de Bie, en die contacten zijn goed.’’

Al moet gezegd: in Zuid-Holland verstierde Baudet al eens een gaande formatie. Daar haakte de fractie van de CU/SGP af omdat Baudet een filmpje deelde waarin hij een link legde tussen migratie en verkrachtingen.

De Brabantse rompcoalitie van CDA-VVD-Forum volgt wat Van der Maat (VVD) betreft vooral uit pragmatisme, nadat het avontuur over links is mislukt. ,,We komen op een punt dat we uit de impasse moeten komen.’’ Hoewel Forum ook nog ontkent dat er een stikstofprobleem is, wil hij het met Forum ‘een kans’ geven.

Herhaling

Toch vrezen sommige CDA’ers voor een herhaling van 2010. Toen werd de partij intern verscheurd door de samenwerking met de PVV in het eerste kabinet-Rutte. Toenmalig CDA-Kamerlid Ad Koppejan vraagt zich af of de Brabantse afdeling van zijn partij niet heeft geleerd van die periode.

,,Beseft het CDA niet dat zij iedere geloofwaardigheid verliest als partij van de verbinding, respect, omzien naar elkaar, waarden en normen, als ze zich verbindt met Forum voor democratie. Zeker na het ‘Marokkanen’-incident van afgelopen week.’’