Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Mark Rutte (VVD) op het Binnenhof tijdens een schorsing van de onderhandelingen voor de kabinetsformatie. © ANP

Onderhandelaars buigen zich over CPB-cijfers

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigen zich vandaag en komende dagen over de doorgerekende plannen voor de komende kabinetsperiode. De rekensommen van het Centraal Planbureau (CPB) bevatten geen grote verrassingen, melden bronnen rond de onderhandelaars.

Vrijdagmiddag stuurde het CPB op verzoek van de vier partijen een berg cijfers naar de formatietafel. Uit de rekensommen blijkt wat het effect op de overheidsfinanciën en de economie is van de plannen die moeten leiden tot een regeerakkoord.

Een ingewijde stelt dat de rekenexercitie niet veel bijzonders heeft opgeleverd. ,,We zijn er niet steil van achterovergeslagen."

Dat is ook niet zo vreemd. De onderhandelaars kennen de systematiek van de rijksbegroting vaak tot in de finesses en wisten daarom wel wat ze ongeveer konden verwachten, klinkt het.

Werk aan de winkel

Niettemin is er de komende dagen nog wel werk aan de winkel om plannen hier en daar bij te stellen, melden bronnen rond de onderhandelaars. Finetuning wordt dat genoemd. De komende dagen worden daar grotendeels voor uitgetrokken.

Verder moeten er per beleidsthema nog knopen worden doorgehakt. Daar zitten naar verluidt taaie keuzen tussen, al lijkt niemand meer te verwachten dat het in deze eindfase nog kan mislopen.

Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers zijn verder vorige week met z'n vieren begonnen met de verdeling van de kabinetsposten. Over de 'poppetjes' is het nog niet gegaan. Eerst moeten de portefeuilles worden verdeeld voor de zestien ministers die Rutte III gaan bemensen - drie meer dan Rutte II er telde.

Kleine portefeuille

Hoewel er waarschijnlijk aparte ministers komen voor klimaat en voor landbouw, is het nog de vraag wat er dan moet gebeuren met de minister van Economische Zaken, die dan een erg kleine portefeuille overhoudt.

Een andere kabinetspost waarover gesproken wordt, is een minister voor gezinszaken. Pas als de vier het eens zijn over de herschikking van de portefeuilles, komt de vraag op tafel welke partij welke minister levert, aldus betrokkenen.

Quote

De minister van EZ houdt waarschijn­lijk een erg kleine portefeuil­le over