Onderhandelaars formatie: de meesters van de holle frase

VideoOver hoe het gaat met de formatie melden de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie he-le-maal niets. Dat dagelijkse zwijgen begint zich te wreken, zeker nu het record van de langste formatie aller tijden in zicht komt.

Quote

Ik krijg er soms ook de slappe lach van, van die constante lege antwoorden die ik moet geven

Premier Mark Rutte

Al weken regent het clichés voor de deur van Binnenhof 2. Sybrand Buma ‘maakt stappen’, Mark Rutte ‘ziet progressie’ en volgens Alexander Pechtold gaat het ‘echt vooruit’. Politiek journalisten die iedere dag aan het afzetlint hopen op een bruikbaar quootje kunnen het niet meer horen. De allerergste dooddoener? ,,De sfeer is goed.”

Het tegenovergestelde, dát zou pas nieuws zijn.

Onderhandelaars lijken zich heel af en toe te generen voor hun totale nietszeggendheid over hoe het met de formatie gaat. Maar iets over de inhoud zeggen, ho maar. Dat zou ‘het proces’ namelijk ‘schaden’.

,,Ik krijg er soms ook de slappe lach van, van die constante lege antwoorden die ik moet geven”, zei Rutte dinsdagavond in een vlaag van openhartigheid. Tegelijkertijd is de VVD-premier zelf de meester van het ontwijkende antwoord. Tijdens zijn wekelijkse persconferenties heeft hij er een sport van gemaakt om journalisten met lastige vragen het bos in te sturen.