Onderzoek mondkap-order Sywert weer vertraagd: voor de zomer niet klaar
Het accountantsonderzoek naar de mega-order mondkapjes van Sywert van Lienden is niet voor het zomerreces klaar. Dat meldt verantwoordelijk minister Conny Helder voor Langdurige Zorg (VVD) zojuist aan de Tweede Kamer. Deloitte heeft opnieuw langer de tijd nodig.
Het is het zoveelste uitstelbericht van het onderzoek naar de mondkapjesaffaire. Vorig jaar kondigde het kabinet een groot onafhankelijk onderzoek aan naar de megadeal waardoor Van Lienden in één klap multimiljonair werd. Maar keer op keer moet de verantwoordelijk minister melden dat Deloitte toch meer tijd nodig heeft om de feiten op een rij te zetten.
Na felle kritiek vorige maand in het Kamerdebat waarin voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een motie van wantrouwen overleefde, beloofde Helder opnieuw dat voor de zomer de conclusies gedeeld kunnen worden. Het reces begint 8 juli en duurt tot 5 september.
Maar dat gaat ‘helaas’ niet lukken, meldt Helder vanavond in een korte brief aan de Tweede Kamer. Een ‘betrokken partij’ heeft recht op een langere periode van ‘wederhoor’. Een woordvoerder kan niet zeggen of het over Van Liendens organisatie gaat die langer de tijd krijgt om te reageren op de eerste bevindingen van Deloitte, of juist een betrokkene aan de zijde van het ministerie. ,,Dat is niet aan ons", meldt de woordvoerder.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij.
Eerste kale feiten
Om alsnog snel meer informatie te kunnen delen, overweegt Helder kort na de start van het zomerreces alvast de eerste kale feiten te delen met de Tweede Kamer, om later pas een kabinetsreactie over dat feitenrelaas op te stellen.
Eerder benadrukten de onderzoekers van Deloitte al dat het onderzoek een megaklus is. Inmiddels zijn ruim vijf miljoen bestanden potentieel relevant bevonden voor het onderzoek.
Zwartepiet
Van Lienden schrijft vop Twitter dat hem gevraagd is af te zien van de eerder afgesproken termijnen voor wederhoor, omdat het concept-rapport vertraging had opgelopen. Dat wordt volgens Van Lienden pas halverwege juni verwacht, omdat volgens hem het ministerie van Volksgezondheid laat data heeft overgedragen. Ook zouden er deze week nog interviews zijn gehouden.
Hij noemt het ‘treurig’ dat zijn organisatie nu ‘de zwartepiet krijgt'. Daar heeft hij het ministerie ook op aangesproken, schrijft hij. Hij vindt het ‘niet fair’ om de wederhoor te beperken ten opzichte van eerder gemaakte afspraken.
Verdacht
Van Lienden en kompanen verdienden miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Hij zei dit zonder winstoogmerk te doen, maar de deal bleek via een commercieel bedrijf van Van Lienden gesloten te zijn. Het OM doet onderzoek en heeft inmiddels beslag gelegd op ruim 11,5 miljoen euro. Webwinkel Coolblue en uitzender Randstad hebben aangifte gedaan. Zij werken belangeloos mee, omdat ze was gezegd dat het ging om een non-profitinitiatief vanuit Van Lienden.
Het OM doet strafrechtelijk onderzoek naar de mondkapjesdeal, Van Lienden werd begin maart opgepakt, maar kwam na enkele dagen weer op vrije voeten. Hij is nog wel verdachte in de zaak.
Op verzoek van het OM zijn Van Lienden en zijn partners ook geschorst uit het bestuur van de stichting. Ook heeft het OM vorige maand voor ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de ondernemers. De verdenking is ook uitgebreid met verduistering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden níet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie? -
Inspectie: NCOI reikte ten onrechte vijfhonderd ‘masterdiploma’s’ uit
Onderwijsinstituut NCOI heeft vijfhonderd studenten een masterdiploma gegeven, die geen echte master is. Dat zegt de onderwijsinspectie. De studenten zouden onvoldoende zijn voorgelicht over de waarde van hun diploma. NCOI betwist de beschuldigingen. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Virus lijkt weg, maar de coronawet-light blijft: ‘Teleurstellend, dit duurt jaren straks’
De vijfde en zesde verlenging van de coronawet liggen onder vuur in het parlement, maar toch rekent het kabinet al op een mogelijke zevende verlenging. Ook na 1 september kan die wet nodig blijven om virusmaatregelen te nemen. Een harde botsing dreigt in de Senaat.
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op. -
update/met video
Rutte noemt woningcrisis als een oorzaak van overbelast Ter Apel: 'Ik schaam me diep’
Premier Mark Rutte ‘schaamt zich diep’ voor het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Eerder vandaag zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) dat de problemen bij het overbelaste aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel nog lang niet opgelost zijn.