Onderzoek naar CDA-verkiezing, maar uitslag verandert niet
UpdateHet CDA gaat alsnog onderzoek doen naar het verloop van de lijsttrekkersverkiezing, waarbij Hugo de Jonge nipt won van Pieter Omtzigt. Het onderzoek zal echter niets veranderen aan de uitslag van de verkiezing, laat partijvoorzitter Rutger Ploum weten.
Het partijbestuur gaat ‘een aantal vragen’ voorleggen aan een ‘externe en onafhankelijke partij’. Volgens het partijbestuur is dat nodig omdat er ‘nog steeds vragen over het stemproces bleven komen'. De uitslag is echter door de notaris vastgesteld en die zal niet meer wijzigen, laat het bestuur weten.
Het onderzoek is volgens ingewijden bedoeld om ‘ruis de wereld uit’ te helpen. Het CDA-bestuur geeft daarmee toe aan druk van Omtzigt en tegenkandidaat Mona Keijzer, die al in de eerste stemronde was afgevallen. Zij hadden aangedrongen op opheldering, nadat vorige week via Trouw bekend werd dat zes CDA-leden bij de partij melding hebben gemaakt van onregelmatigheden bij de verkiezing.
Zo kreeg de vrouw van Omtzigt op haar computerscherm de tekst ‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge’, terwijl zij op haar echtgenoot dacht te hebben gestemd. Het partijbureau bevestigde deze melding, om eraan toe te voegen dat er ook De Jonge-stemmers waren die de tekst ‘Dank voor uw stem op Pieter Omtzigt’ te zien hadden gekregen.
'Verontrustende zaken’
Hoe dat kan, is tot dusver niet bekend. Volgens het partijbureau heeft de notaris die toezag op het stemproces onafhankelijke technische experts ingeschakeld. Zij hebben echter geen onregelmatigheden aangetroffen, zo luidde de conclusie. De notaris, voormalig raadslid Lars Boellaard uit Westland, maakte in zijn rapport vervolgens geen melding van de klachten. Hij stelde volgens een CDA-verklaring vast ‘dat de uitslag rechtsgeldig is en een getrouw beeld geeft van de verkiezing van de lijsttrekker.’
Omtzigt zei vorige week in het radioprogramma 1 Op 1 opheldering te willen van het partijbestuur. Keijzer deed daar vrijdag een schepje bovenop door na afloop van de ministerraad aan journalisten te laten weten dat zij een onderzoek wil omdat er volgens haar ‘verontrustende’ zaken hebben plaatsgevonden. De Jonge zei niet te twijfelen aan de uitslag, maar verwees voor vragen over de eerlijkheid van de stemprocedure naar het bestuur. ,,Dat is een zaak tussen het partijbestuur en Pieter Omtzigt”, aldus de vicepremier.
Rumoer
Het partijbureau liet maandagmiddag nog weten ‘niets toe te voegen’ te hebben aan de eerder uitgebrachte verklaring. Achter de schermen blijkt afgelopen dagen echter wel degelijk naarstig te zijn gezocht naar een oplossing om het rumoer de kop in te drukken. Afgelopen weekeinde is met onder andere Omtzigt overlegd over de opzet van een onderzoek waar hij vrede mee zou kunnen hebben. Omtzigt zelf wilde maandag niet reageren op vragen van deze krant.
Wie het onderzoek moet gaan leiden is vooralsnog onbekend. Volgens een betrokkene hebben meerdere kandidaten voor die eer bedankt.
Het onderzoek dat nu wordt gehouden is nadrukkelijk niet bedoeld om de rechtmatigheid van de verkiezing ter discussie te stellen. Wel moet er antwoord komen op de vraag hoe het kan dat sommige kiezers in hun scherm een andere naam te zien kregen dan waar ze op hadden gestemd. De verkiezing lag sowieso al onder een vergrootglas. Nadat eerder bleek dat het stemsysteem te hacken was, moest de hele verkiezing al een keer over.
Bekijk hier de ontknoping van de lijsttrekkersverkiezing:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Mona Keijzer wil onderzoek naar CDA-lijsttrekkersstrijd
CDA-prominent Mona Keijzer wil dat haar partij onderzoek doet naar het verloop van de CDA-lijsttrekkersverkiezing, waarbij Pieter Omtzigt nipt verloor van Hugo de Jonge. Volgens Keijzer zijn er ‘verontrustende’ zaken gebeurd bij de verkiezingsprocedure. -
PREMIUMReconstructie CDA
'Je zag aan de body language van Wopke, dat dat hem niet ging worden’
Geplaagd door persoonlijke twijfels en interne besluiteloosheid kreeg het CDA de lijsttrekkersstrijd die niemand had verwacht. Een reconstructie in drie delen. -
Opinie
Kabinet, zorg dat iedere vluchteling meedoet
Niet alle vluchtelingen kunnen in onze samenleving meedoen, stellen Max de Groot, Anne Koning en Kati Piri. Zo hebben Oekraïners sneller werk dan andere vluchtelingen. Die ongelijkheid moet verdwijnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
78
Brussel tikt Nederland op de vingers om mestregels, minister door het stof om ‘foute inschatting’
Nieuwe strengere mestregels worden toch eerder ingevoerd dan Landbouwminister Piet Adema van plan was. De ChristenUnie-bewindsman erkent een ‘foute inschatting’ te hebben gemaakt.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Rutte en z’n ploeg gaan naar Davos, complotsfeer of niet
Het kabinet reist deze week ‘gewoon’ weer af naar Davos, waar het World Economic Forum samenkomt. En negeert daarmee de angst van complotdenkers die er een wereldwijde schaduw-regering in zien. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.