Volledig scherm
Verpakkingen van het pijnstillend opiaat Oxycodon © ANP

Onderzoek naar populariteit zware pijnstillers

OxycodonEen deskundig panel vanuit de huisartsen, patiëntenorganisaties en ziekenhuizen gaat zich binnenkort buigen over de explosief gestegen populariteit van zware pijnstillers, vooral het omstreden middel Oxycodon. 

Dat gebeurt op verzoek van zorgminister Bruno Bruins, laat hij weten aan deze krant. Bruins maakt zich de laatste maanden ernstig zorgen over het fors toegenomen gebruik van zware pijnstillers.

Afgelopen jaar slikten 744.000 mensen om medische redenen sterke pijnstillers zoals morfine en fentanyl, een stijging van 14 procent tegen 2016. Het meest ingenomen en snelst groeiende middel in Nederland is Oxycodon (+21 procent tot 490.000 gebruikers).

Overdoses

Dit opiaat wordt hier regelmatig voorgeschreven bij hevige pijn na operaties, verwondingen en kanker. Maar uit Noord-Amerika komen tegelijk angstaanjagende verhalen over zware afhankelijkheid en overdoses bij gebruikers. De media daar stellen zelfs dat het aantal Oxycodon-verslaafden 'epidemische vormen' aanneemt.

Quote

Het is belangrijk dat de feiten op tafel komen

Zorgminister Bruins

Bruins: ,,De partijen uit de praktijk aan de ronde tafel, die in oktober moet plaatsvinden, gaan bekijken hoe het komt dat het gebruik van die zware pijnstillers zo is toegenomen, wat er aan te doen is en wat de risico's zijn bij langdurig of onbegeleid gebruik."

De bijeenkomst zal worden georganiseerd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, aldus de bewindsman. ,,Het is belangrijk dat de feiten op tafel komen. Ik zal vragen om de resultaten en dan beoordelen of en hoe ik moet handelen."  

Vergrijzing

Zelf vermoedt Bruins dat de populariteit van middelen als Oxycodon zo snel stijgt omdat de aandacht voor goede pijnstilling is toegenomen. ,,Het kan ook door de vergrijzing komen, oudere mensen gebruiken vaker en meer pijnmedicatie. Ik weet het niet."

Eerder gaf de zorgminister al aan dat hij het voorschrijven van sterke pijnstillers niet aan banden wil leggen. Daarover gaat alleen de (huis)arts in de spreekkamer, oordeelt Bruins. 

Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) © ANP