Volledig scherm
Kamervoorzitter Khadija Arib. © ANP

Onderzoek seksuele intimidatie Tweede Kamer

De Tweede Kamer gaat onderzoeken of ook in en rond het parlement seksuele intimidatie voorkomt. Na de zomer worden medewerkers bevraagd of zij ongewenste intimiteiten hebben moeten verduren.

De strijd tegen seksuele intimidatie is een van de prioriteiten van het Kamerbestuur onder leiding van voorzitter Khadija Arib. Dat wil ook de vertrouwenspersoon waar leden en personeel van de Kamer terecht kunnen, voor hen toegankelijker maken.

De Kamer debatteert vanavond over de bestrijding van seksuele intimidatie, die sinds de opkomst van de #metoo-beweging weer volop in de belangstelling staat. Onder andere D66 wil dat het kabinet onderzoekt of op de ministeries van misstanden sprake is.

Pesten

Het kabinet vindt dat niet nodig, omdat ambtenaren al geregeld gepolst worden over hun welbevinden. Daarbij krijgen ze ook vragen over pesten en intimidatie, zei staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken.

Dat was naar de zin van de PVV, die extra maatregelen overbodig vindt zolang er geen aanwijzingen zijn dat het op ministeries inderdaad ernstig mis is. Onder andere D66 ,,maakt een politiek nummertje'' van het onderwerp en probeert mee te liften op ,,de hype van #metoo'', vindt Kamerlid Harm Beertema.

Dat stak D66, GroenLinks en PvdA, die Beertema aanwreven dat hij de problemen niet serieus zou nemen. Dat was weer tegen het zere been van de PVV'er, die die beschuldiging fel tegensprak.