Volledig scherm
Kajsa Ollongren, eerder dit jaar op het Binnenhof in Den Haag. © ANP

Onduidelijkheid over terugkeer van zieke Ollongren

Het is nog niet zeker of D66-politica Kajsa Ollongren na de kerstvakantie meteen weer kan beginnen als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ollongren zit sinds oktober ziek thuis vanwege complicaties na een operatie aan haar bijholtes.

Haagse bronnen melden aan deze krant dat Ollongren waarschijnlijk nog niet zodanig is hersteld dat zij na het kerstreces weer aan de slag kan. Begin november werd ze tijdelijk uit haar functie ontheven en werden haar taken overgenomen door collega’s uit het kabinet. Een woordvoerder zei toen dat Ollongren in ieder geval tot en met het kerstreces niet zou werken.

Het is nu de vraag of zij in januari weer aan de slag gaat. Het ministerie komt daarover waarschijnlijk ergens in de komende weken met een mededeling. De kans is groot dat haar vervangers Raymond Knops (CDA, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Stientje van Veldhoven (D66, minister voor Milieu en Wonen) hun werk voorlopig voortzetten. D66-minister Wouter Koolmees nam de taak van vicepremier van Ollongren over.

Geduld

Ollongren stuurde begin november een mail naar D66-leden. ,,Ik heb enige tijd geleden een operatie gehad aan mijn bijholtes’’, schreef ze toen. ,,Die operatie is goed verlopen, maar er zijn andere medische complicaties opgetreden. Gelukkig lijken die goed behandelbaar, maar het kost daarom nog wel tijd voordat ik volledig ben hersteld. Dat vraagt me om ook te werken aan het versterken van een deugd die ik niet zo goed beheers: geduld.’’