Online politieke advertenties aan banden gelegd
Politieke partijen mogen in de laatste twee maanden voor verkiezingen hun online advertenties niet meer precies richten op specifiek geselecteerde groepen kiezers. Het Europees Parlement stemt vandaag over dit verbod, er is een ruime meerderheid voor.
Gericht adverteren, in jargon microtargeting, is een techniek die adverteerders gebruiken om hun boodschappen precies bij hun doelgroep te krijgen. Zo krijgt iemand die van hardlopen houdt advertenties voor loopschoenen te zien, terwijl een wielrenner juist fietshelmen voorgeschoteld krijgt. Met name Google en Facebook hebben door het online gedrag van hun gebruikers die groepen heel gedetailleerd in kaart.
Bij de campagne voor de brexit in 2016 werd voor het eerst duidelijk dat de techniek ook voor politieke boodschappen kan worden gebruikt. Daar kregen mensen uit lagere inkomensgroepen met angst voor immigratie de boodschap dat Turkije bij de EU zou komen, zonder dat andere internetgebruikers dat door hadden.
,,Bij vrije verkiezingen heeft iedereen recht op dezelfde informatie”, zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang, een van de drijvende krachten achter het verbod. ,,Er mag geen verwarring zijn over waar een partij voor staat.”
Vanzelfsprekend
Het voorstel is een flinke aanscherping van het plan waar de Europese Commissie ruim een jaar geleden mee kwam. De Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, hamert vooral op transparantie: politieke advertenties moeten als zodanig herkenbaar worden, de afzenders moeten daarom altijd worden vermeld. Ook wil de Commissie campagnes gericht op specifieke groepen op basis van seksuele geaardheid, geloof of afkomst verbieden. Het parlement wil in de laatste twee maanden voor verkiezingsdag het maken van élk onderscheid verbieden, tenzij mensen daar zelf toestemming voor geven.
,,De kiezers mogen zelf bepalen welke data politieke partijen mogen gebruiken. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar op dit moment bepalen politieke partijen met hulp van Facebook en andere platforms zelf welke data van burgers ze gebruiken”, zegt Tang. ,,Er wordt geselecteerd op leeftijd, op geaardheid, op achtergrond, kortom op alle persoonlijke kenmerken. Iedereen vindt dat kennelijk gewoon maar het is discriminatie: sommige groepen wordt informatie onthouden die anderen wel krijgen. En niet omdat ze daar zelf voor hebben gekozen, door bijvoorbeeld een bepaalde krant te lezen, maar doordat er voor hen wórdt gekozen, zonder dat ze dat zelf door hebben.”
Geen Nederlandse partijen
Uitgezonderd van het verbod wordt selectie op taal, zodat Nederlanders geen informatie van, zeg, Kroatische partijen krijgen. Op locatie, belangrijk bij regionale verkiezingen. En bij 18-jarigen die voor het eerst gaan stemmen: om hen naar de stembus te krijgen.
De drie partijen in Europa die het meeste geld uitgeven aan online adverteren zijn de Vlaamse nationalistische partijen N-VA en Vlaams Belang, en de Zweedse sociaaldemocraten. In de top 20 staan geen Nederlandse partijen, zo rapporteerde het Belgische onderzoeksbureau AdLens eerder deze maand. Het Vlaams Belang is dan ook tegen een verbod. Alle grote partijen in het Europees Parlement zijn voor.
Naast het parlement moeten ook de 27 landen van de EU nog akkoord gaan. Nederland heeft nog geen standpunt ingenomen. Dit wordt nog dit jaar verwacht. In de onderhandelingen tussen parlement en lidstaten kan het voorstel nog worden aangepast. Maar het verbod komt vandaag wel een flink stuk dichterbij.
Bekijk onze video’s op het gebied van politiek in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Nederlandse ‘tankbijdrage’ Oekraïne kan uitdraaien op zelf tanks kopen, maar ook op geven van training
Nederland gaat bijdragen aan het leveren van tanks aan Oekraïne, maar hoe die bijdrage eruit komt te zien is nog onduidelijk. Alle opties liggen volgens Haagse bronnen nog op tafel. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
29
Zo’n half miljoen huishoudens krijgen tot bijna 1600 euro compensatie
Huishoudens met een gedeelde aansluiting op zowel gas als elektriciteit kunnen dit jaar tot bijna 1600 euro compensatie krijgen voor de hoge energieprijzen. Dat plan is vandaag bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken om mensen die niet profiteren van het prijsplafond te compenseren. -
Geen volledig Nederlands Patriot-systeem naar Oekraïne, wel twee lanceerinstallaties en raketten
Nederland stuurt geen volledig Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Wel gaan er twee Patriot-lanceerinrichtingen naar het land, dat ook van de Verenigde Staten en Duitsland Patriots krijgt. Nederland levert daarnaast ‘een aantal raketten’ en helpt mee met de training die voor Oekraïense militairen nodig is om het luchtafweergeschut te bedienen.
-
Gezocht: partijvoorzitter van Volt (v)
Politieke partij Volt heeft grote moeite met het vullen van een nieuw partijbestuur. Het lukt niet om een nieuw voorzittersduo te vinden. Er hebben zich alleen geschikte mannelijke kandidaten gemeld, terwijl de statuten van Volt voorschrijven dat een van de twee covoorzitters een vrouw moet zijn. -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
78
Brussel tikt Nederland op de vingers om mestregels, minister door het stof om ‘foute inschatting’
Nieuwe strengere mestregels worden toch eerder ingevoerd dan Landbouwminister Piet Adema van plan was. De ChristenUnie-bewindsman erkent een ‘foute inschatting’ te hebben gemaakt.