Volledig scherm
Een elektrische auto aan de laadpaal © robin utrecht

‘Onvoldoende elektrische auto's beschikbaar om klimaatdoelen te halen’

RAI VerenigingKomend decennium zullen onvoldoende elektrische auto‘s van de band af rollen om de klimaatdoelen van het kabinet te halen. Vooral de productiecapaciteit van accu's blijft achter. Dat stelt de RAI Vereniging.     

In 2025 zal maar 10 tot 15 procent van de geproduceerde auto‘s (semi) elektrisch zijn, aldus de belangenbehartiger van zo’n 700 fabrikanten en importeurs. En in 2030 is slechts ongeveer 30 procent van alle geproduceerde auto’s volledig elektrisch.

Ondertussen heeft het kabinet de ambitie dat er in 2030 nieuw alleen nog maar emissievrije auto’s worden verkocht. Een onhaalbaar streven vanuit Europees perspectief, aldus Steven van Eijck (RAI). 

Van Eijck: ,,Wil je de CO2-doelen van 2030 haalbaar, betaalbaar en voor alle automobilisten toegankelijk maken, dan moet je komende jaren inzetten op alle daadwerkelijk beschikbare zuinige technologieën.’’

Volgens de organisatie moeten voorlopig niet alleen volledig elektrische auto‘s worden gestimuleerd, maar ook plugin-hybrides - en andere CO2-zuinige modellen. 

,,Alleen dan overbruggen we op een realistische manier de komende jaren. Daarna is er een voldoende breed en gevarieerd aanbod van waterstof- en batterij-elektrische auto’s op de Nederlandse markt beschikbaar – voor iedere portemonnee en voorkeur’’, aldus Van Eijck.