Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Oogartsen kraken OVV-rapport: Siervuurwerk wél gevaarlijk

Oogartsen vinden de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden niet ver genoeg gaan. De branche wil al het consumentenvuurwerk verbieden. ,,Nederland is Europees kampioen vuurwerkletsel."

Quote

Er vallen juist ook veel slachtof­fers met siervuur­werk

Tjeerd de Faber, oogarts

poll

Een verbod op al het vuurwerk?

  • Ja (26%)
  • Nee (74%)
4495 stemmen

Volgens de OVV, dat vanmorgen een adviesrapport over vuurwerk naar buiten bracht, is een totaalverbod niet nodig omdat een groot deel van het siervuurwerk weinig kwaad kan. Onzin, stelt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van oogartsen. ,,Er vallen juist ook veel slachtoffers met siervuurwerk.

De Faber meent dan ook dat het eindejaarsfeest op de schop moet. ,,Jaarlijks zorgt de viering van Oud en Nieuw in z’n huidige vorm voor te veel letsel, schade en maatschappelijke overlast. Er kan dan ook niet meer worden gesproken over een feestelijke traditie." 

De oogarts is een van de initiatiefnemers van het nationaal Vuurwerkmanifest, waarin gepleit wordt voor het vervangen van consumentenvuurwerk voor centrale vuurwerkshows. Ruim 1.000 organisaties en meer dan 50.000 Nederlanders hebben het vuurwerkmanifest inmiddels getekend.

Tijdsgeest

Quote

Pas als het landelijk wordt ingevoerd kan het daadwerke­lijk de overlast verder terugdringen

Pauline Krikke, burgemeester Den Haag

De oogartsen krijgen bijval van onder meer de Haagse burgemeester Pauline Krikke. Hoewel ze niet pleit voor een verbod op al het vuurwerk, vindt ze een landelijke vuurwerkverbod zoals de OVV dat voorstaat 'passen bij de huidige tijdsgeest'. 

Volgens Krikke is een verbod alleen effectief als het voor het hele land geldt. ,,Als het landelijk wordt ingevoerd kan het daadwerkelijk de overlast verder terugdringen.''

,,Tegelijkertijd bleek uit een enquête deze zomer onder 13.500 Hagenaars dat een verbod zeer verdeeld ligt onder de bevolking", gaat Krikke verder. ,,Het debat daarover zal dus snel na de jaarwisseling moeten worden gevoerd om de eventuele invoering ervan voor volgend jaar tijdig te kunnen regelen.''

Rapport

Volledig scherm
© ANP

De onderzoeksraad vindt dat er een verbod moet komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. De veiligheidsrisico's zijn veel te groot, concludeert het onderzoeksteam, dat stelt dat de tijd is gekomen om 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' te doorbreken.

De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en 'uitnodigt tot roekeloos gedrag'.

De Raad pleit overigens niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Vooral siervuurwerk en ander 'onschuldig' vuurwerk zou nog gewoon verkocht moeten kunnen worden. De schade voor de branche zou dan ook beperkt blijven, meent de OVV.  Volgens cijfers van de branche zorgen de relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet.

Gemeenten doen er volgens de raad verstandig aan om het feest 'een meer georganiseerd karakter' te geven, bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren. Een actieve opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid is 'cruciaal' om te voorkomen dat gemeenten zelf 'het wiel moeten uitvinden', stellen de onderzoekers.

Volledig scherm
© OVV

Overleg

De vraag is of het rapport iets zal veranderen. Vooralsnog bestaat er geen Kamermeerderheid voor een landelijk vuurwerkverbod. 

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) overlegt volgende week met burgemeesters en de korpschef over het advies. Daarna spreekt hij er met de Kamer over, liet hij vanmorgen weten bij aanvang van de ministerraad. De bewindsman noemt het OVV-rapport 'goed en degelijk', maar vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. Een ding is zeker: het is te laat om de wetgeving voor komende jaarwisseling aan te passen. Uitgesloten, aldus de bewindsman.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt het rapport goed te gaan bekijken. Ook zij wil nog niet op conclusies vooruitlopen.

Volledig scherm
Ferdinand Grapperhaus © ANP

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) test het legale vuurwerk in Nederland. Bekijk hieronder zo'n test.