Volledig scherm
Partijleider Henk Krol tijdens de algemene ledenvergadering van 50Plus © ANP

Ook het laatste referendum lijkt er niet te komen

Met nog een paar dagen voor de boeg lijkt Henk Krol zijn raadgevend referendum over de afschaffing van de wet-Hillen niet te krijgen. Het initiatief van 50Plus lijkt niet aan de benodigde 300.000 handtekeningen te komen. Partijleider Krol wijst met de beschuldigende vinger naar minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). 

Quote

De eerste paar weken ging het geweldig, maar direct na het debat zag je het instorten

Volledig scherm
Minister Ollongren tijdens het debat over de intrekking van de Wet raadgevend referendum. © ANP

,,Hoe zeg je dat op een nette manier? Ik hou m'n hart vast", antwoordt Krol gevraagd naar de stand van zaken. ,,Het aantal handtekeningen is de laatste weken enorm afgenomen. Op hoeveel de teller inmiddels staat weet de 50Plus-voorman niet precies, omdat de handtekeningen op verschillende plekken verzameld worden. ,,Maar het houdt niet over."

In het begin liep het nog storm voor een volksraadpleging over de afschaffing van de wet, die een belastingvoordeel geeft aan mensen die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. De eerste ondergrens van 10.000 handtekeningen werd met ruim 27.000 ruimschoots behaald, en ook de definitieve doelstelling van 300.000 handtekeningen leek haalbaar. Halverwege februari had 50Plus al 100.000 steunverklaringen ontvangen.

Volgens Krol is er echter een duidelijke kentering geweest: het debat met minister Ollongren over de afschaffing van het raadgevend referendum. ,,De eerste paar weken ging het geweldig, maar direct na het debat zag je het instorten." Tijdens het debat werd duidelijk dat de coalitie het raadgevend referendum definitief afschaft, maar omdat 50Plus al daarvoor een volksraadpleging aanvroeg, kan die alsnog doorgaan. 

Desondanks werd tijdens het debat voor veel kiezers duidelijk dat een volksraadpleging geen zin meer heeft, meent Krol. ,,Mensen denken: als ik nu m'n stem uitbreng, doet het kabinet er toch niks mee. We hebben veel mailtjes gehad van teleurgestelde kiezers. Ze zijn nog altijd voor referenda, maar hebben het idee niet serieus genomen te worden. Ook denken veel mensen onterecht dat het referendum sowieso niet meer door kan gaan, nu het kabinet het instrument heeft afgeschaft. Wat dat betreft heeft de minister gelijk: er is veel onduidelijkheid rond het referendum."

Andere manieren

Quote

Eerlijk is eerlijk, we hebben maar beperkte middelen

Krol benadrukt dat er een flinke eindspurt nodig is om de handtekeningengrens te halen ,,Het moet de laatste dagen net zo hard lopen als tijdens de eerste dagen. Het kan best zijn dat we het dan gewoon gaan halen. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben maar beperkte middelen."

Mocht het niet lukken, dan heeft de 50Plus-leider 'alles klaarliggen om op een andere manier te zorgen dat de Kamer er nog eens heel goed over na zal denken.' Wat hij precies bedoelt met die enigszins cryptische waarschuwing, wil hij pas toelichten als het eenmaal zo ver is. 

Voordeel

In de wet-Hillen is een belastingvoordeel geregeld voor huiseigenaren die hun hypotheek (grotendeels) hebben afgelost. Een meerderheid in de Eerste Kamer en Tweede Kamer heeft met de afschaffing ingestemd. Om de gevolgen te verzachten, gebeurt dit niet van de ene op de andere dag, maar wordt het uitgesmeerd over dertig jaar tijd.

Toch is het verzet tegen de afschaffing groot, meent 50Plus. Zo hielden veel mensen in hun plannen rekening met het belastingvoordeel. 'Eerst worden mensen jarenlang door de overheid gestimuleerd om zoveel mogelijk af te lossen. Als ze dat gedaan hebben, presenteer je ze de rekening. Dat voelt als een mes in de rug!' aldus de partij op de website stopaflosboete.nl

De deadline voor de handtekeningen is donderdag. De Kiesraad komt waarschijnlijk een paar weken later met de definitieve uitslag.